• El a spus că s-a întâlnit cu comandanții săi de top pentru a analiza situația militară.
  • Rusia a răspuns vineri la acest plafon prin amenințarea de a reduce producția de petrol cu 5-7% la începutul anului viitor, prin oprirea vânzărilor către țările care susțin această măsură.
  • El a căutat de mult timp rachete Patriot pentru a contribui la contracararea a trei luni de atacuri rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii civile.

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat vineri, în mod definitiv, un pachet de ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a avertizat cetățenii că Rusia ar putea lansa atacuri în perioada Crăciunului și i-a îndemnat să țină cont de alarmele de raid aerian.

Măsura de ajutor aprobată de Camera controlată de democrați, parte a unui proiect de lege de finanțare guvernamentală de 1.660 de miliarde de dolari care a obținut aprobarea Senatului cu o zi mai devreme, va merge acum la președintele american Joe Biden pentru a fi semnată ca lege.

Într-un tweet în care a mulțumit Congresului și liderilor ambelor partide, Zelenski a declarat că este crucial ca americanii să fie „alături” de ucraineni în această luptă”. Noua asistență militară și economică s-ar adăuga unui ajutor de aproximativ 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei în acest an, precum și sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, care includ acum un plafon pentru prețul petrolului rusesc.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Rusia a răspuns vineri la acest plafon prin amenințarea de a reduce producția de petrol cu 5-7% la începutul anului viitor, prin oprirea vânzărilor către țările care susțin această măsură.

Zelenski s-a întors de la Washington – prima sa călătorie în afara Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie – cu promisiunea din partea Statelor Unite a unei baterii de rachete sol-aer Patriot pentru a consolida apărarea sa aeriană greu încercată.

El a căutat de mult timp rachete Patriot pentru a contribui la contracararea a trei luni de atacuri rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii civile, inclusiv asupra rețelei electrice din Ucraina. Milioane de oameni au rămas fără electricitate, căldură și apă, în timp ce temperaturile au scăzut sub zero grade.

Cu toate acestea, oficialii americani spun că singura baterie Patriot pe care Biden i-a promis-o lui Zelenskyy în timpul întâlnirii lor de miercuri de la Casa Albă nu va schimba cursul războiului.
În obișnuitul său discurs video nocturn, Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că Rusia ar putea lansa mai multe atacuri în perioada Crăciunului, îndemnându-i să fie atenți la alarmele de raid aerian, să se ajute unii pe alții și să aibă grijă unii de alții”.

Cu sezonul sărbătorilor care se apropie cu pași repezi, teroriștii ruși și-ar putea intensifica din nou activitățile”, a spus el. Ei nu au nicio considerație pentru valorile creștine sau pentru orice alte valori, de altfel”.

Trecând la limba rusă, Zelenski a avertizat că cetățenii Rusiei trebuie să înțeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără răspuns”. El a spus că s-a întâlnit cu comandanții săi de top pentru a analiza situația militară și că guvernul său se pregătește pentru diferite scenarii de acțiune ale statului terorist. Iar noi vom răspunde”.