• Italia organizează alegeri parlamentare pe 25 septembrie.
  • Blocul de dreapta este considerat câștigător.
  • Campania electorală este interzisă sâmbătă, înainte de vot.

Liderii din Italia au organizat vineri ultimele mitinguri înainte de alegerile parlamentare din weekend, care se așteaptă să fie câștigate de o alianță de dreapta, ceea ce ar putea pune Roma pe o posibilă traiectorie de coliziune cu Bruxelles-ul.

Un trio de grupuri de centru-stânga și de centru și-au ținut mitingurile de închidere în diferite piețe din capitala italiană, subliniind eșecul lor de a încheia un pact electoral unitar – o decizie care a avantajat enorm blocul conservator.

Toate sondajele de opinie au prezis că grupul naționalist Frații Italiei, al Giorgiei Meloni, va ieși duminică în fruntea partidului și va împărți puterea cu aliații săi, Liga, condusă de Matteo Salvini, și Forza Italia, a lui Silvio Berlusconi.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Frații Italiei își trage rădăcinile dintr-o mișcare post-fascistă creată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și, deși Meloni a încercat să proiecteze o imagine moderată, atât ea, cât și Salvini au criticat vehement Uniunea Europeană, acuzând Bruxelles-ul că se amestecă prea mult în politica națională.
Acutizând tensiunile la finalul unei campanii în mare parte lipsite de strălucire, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat joi târziu că Europa are instrumentele necesare pentru a se ocupa de Italia dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă.

În timp ce alți lideri au apărut în diverse piețe din Italia și nu numai pentru a se adresa susținătorilor lor, Salvini a organizat un scurt protest în fața sediului Comisiei din Roma pentru a o denunța pe von der Leyen. Este o aroganță rușinoasă, a spus el. Singura persoană care ar putea încă strica drumul dreptei spre putere, fostul premier Giuseppe Conte, a ținut ultimul miting al Mișcării sale 5 Stele.

Eliminat în urmă cu două luni, după ce și-a retras sprijinul pentru premierul Mario Draghi și a scufundat guvernul de uniune, Conte a reînviat norocul 5-Star promovând proiectul său emblematic de ajutor social pentru săraci, venitul cetățenilor, pe care dreapta dorește să îl desființeze.

Sondajele de opinie spun că mesajul său necruțător a avut un ecou deosebit în sudul mai sărac, unde sute de mii de oameni trăiesc din ajutoare sociale, și ar putea împiedica o alunecare de dreapta.

Obiectivul dreptei este de a înfometa o parte a oamenilor și acesta este în mod clar motivul pentru care venitul cetățenilor îi deranjează, a declarat Mauro Battista, 50 de ani, șofer de taxi și votant al partidului 5 Stele.