• Capitala Canadei a declarat duminică stare de urgență, în timp ce poliția încerca să țină în frâu protestele împotriva vaccinării și a restricțiilor COVID-19.
  • Sute de camioane ocupă zona centrală a orașului, în apropierea Parlamentului Canadei.
  • Jim Watson, primarul orașului, a declarant că demonstrațiile tot mai zgomotoase reprezintă „un pericol și o amenințare la adresa siguranței și securității locuitorilor”.

Capitala Canadei a declarat duminică stare de urgență, în timp ce poliția încerca să țină în frâu protestele împotriva vaccinării și a restricțiilor COVID-19. Primarul orașului Ottawa, Jim Watson, a declarant că demonstrațiile tot mai zgomotoase reprezintă „un pericol și o amenințare la adresa siguranței și securității locuitorilor”.

Sute de camioane continua să ocupe zona centrală a orașului, în apropierea Parlamentului Canadei, fără a exista semne că protestatarii intenționează să plece.

Duminică dimineața, poliția a împrejmuit parcul și stadionului de baseball pentru a confisca bidoane de combustibil, canistre de propan și vehicule. În total, șapte persoane au fost arestate în cadrul unor investigații legate de proteste, potrivit unui comunicat al Serviciului de Poliție Ottawa. Totodată, au fost precizate mai mult de 60 de anchete penale active, în principal pentru fapte de distrugere, furturi, infracțiuni motivate de ură și daune materiale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Protestele au început ca reacție la legile canadiene și americane care au intrat în vigoare în luna ianuarie, ce impun ca drumarii care trec granița să fie complet vaccinați. De la acel moment, totul s-a transformat într-un miting împotriva COVID-19.

Demonstranții au campat în capitală începând cu 28 ianuarie.

Protestul Canadian, a fost susținut de posturi precum Fox News, de podcasterul Joe Rogan, de miliardarul Elon Musk și de fostul președinte american Donald Trump.

În Ottawa, blocarea străzilor de către camionagii și utilizarea de zile întregi a claxoanelor cu aer comprimat- a provocat furia locuitorilor.

„Situația în acest moment este complet scăpată de sub control, deoarece indivizii cu proteste sunt cei care iau deciziile”, a declarat primarul Watson. „Ei au mult mai mulți oameni decât avem noi polițiști”. Starea de urgență „evidențiază nevoia de sprijin din partea altor jurisdicții și niveluri de guvernare”.

Săptămâna trecută, premierul Justin Trudeau a părut să excludă folosirea armatei pentru a dispersa protestatarii, dar demonstrațiile s-au intensificat.

Premierul provinciei Ontario, Doug Ford, a declara că guvernul său, a oferit primărieri din Ottawa „tot ceea ce a cerut și va continua să ofere orice sprijin pe care îl vor solicita”.

Poliția din Toronto a arestat un bărbat de 22 de ani după ce a declanșat o bombă fumigenă. În Winnipeg, poliția a arestat un bărbat de 42 de ani care a trecut cu mașina printr-un grup de protestari din centrul orașului, rănind patru persoane. De asemenea, și în Vancouver, poliția a arestat cinci persoane pe fondul unor sesizări privind lovirea unor mașini cu picioarele și cuie aruncate pe carosabil.