• Premierul Justin Trudeau a declarat că forțele armate canadiene vor fi desfășurate pentru a ajuta la curățarea zonei.
  • Centrul canadian pentru uragane a estimat că Fiona a fost furtuna cu cea mai mică presiune de cădere pe uscat înregistrată vreodată în Canada.
  • Prim-miniștrii provinciilor afectate au transmis guvernului federal că au nevoie de sprijin pe termen lung în jurul infrastructurii publice și critice.

După ce puternica furtună Fiona a lăsat sâmbătă distrugeri pe coasta de est din Canada, accentul a fost pus pe eforturile masive de curățare, pe evaluarea pagubelor și pe restabilirea energiei electrice și a serviciilor de telecomunicații, în timp ce oficialii au avertizat că va fi un drum lung până la recuperare.

Furtuna istorică a lovit estul Canadei cu vânturi cu forța unui uragan, forțând evacuări, smulgând copaci și linii electrice și reducând multe case la doar o grămadă de moloz.” Centrul canadian pentru uragane a estimat că Fiona a fost furtuna cu cea mai mică presiune de cădere pe uscat înregistrată vreodată în Canada.

Premierul Justin Trudeau a declarat că forțele armate canadiene vor fi desfășurate pentru a ajuta la curățarea zonei, adăugând că Fiona a provocat pagube semnificative și că recuperarea va necesita un efort mare.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

În ciuda intensității furtunii, nu s-au înregistrat răniți sau decese grave, ceea ce, potrivit oficialilor guvernamentali, a fost rezultatul faptului că rezidenții au ținut cont de avertismentele repetate. totuși, mii de locuitori din Nova Scotia, Prince Edward Island și Newfoundland au rămas fără curent electric și se confruntă cu conexiuni de telecomunicații neregulate, iar oficialii guvernamentali au rugat locuitorii să aibă răbdare.

Aceștia au avertizat că, în unele cazuri, va dura săptămâni până când serviciile esențiale vor fi complet restabilite. Știm că pagubele sunt foarte mari, probabil cele mai grave pe care le-am văzut vreodată, a declarat sâmbătă Dennis King, premierul PEI, reporterilor: Locuitorii insulei … ar trebui să știe că drumul nostru spre recuperare va dura săptămâni sau mai mult. Va fi o abordare de tip toate mâinile pe punte, a adăugat el.

Mai mulți studenți universitari au stat la coadă pentru mâncare în fața magazinelor alimentate de generatoare din cauza întreruperii curentului electric provocate de Fiona. Crucea Roșie canadiană a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a sprijini persoanele afectate.

Oficialii guvernamentali au declarat că amploarea totală a distrugerilor va fi cunoscută abia în următoarele zile și săptămâni. Dar, cu rafalele de până la 170 km/oră care au măturat case, poduri și drumuri, Fiona a amintit de pagubele provocate de alte furtuni, inclusiv de uraganul Dorian din 2019, care se estimează că a avut o factură de asigurare de 105 milioane de dolari canadieni.

Prim-miniștrii provinciilor afectate au transmis guvernului federal că au nevoie de sprijin pe termen lung în jurul infrastructurii publice și critice, după ce furtuna a smuls acoperișurile școlilor și centrelor comunitare, precum și de ajutor rapid pentru întreprinderi și familii, pentru a-și continua rapid viața normală.