• Uraganul Fiona a lovit marți Insulele Turks și Caicos, după ce a devastat Puerto Rico, unde majoritatea oamenilor au rămas fără electricitate sau apă curentă, iar salvatorii au folosit echipamente grele pentru a ridica supraviețuitorii în siguranță.
  • Furtuna a trecut aproape de Grand Turk, insula capitală a micului teritoriu britanic, marți dimineața, după ce guvernul a impus stare de asediu și a îndemnat populația să fugă din zonele predispuse la inundații.
  • Valul de furtună ar putea ridica nivelul apei în această zonă cu până la 1,5 – 1,8 metri peste nivelul normal, potrivit Centrului național american pentru uragane.

Fiona, un uragan de categoria a 3-a, a lovit marţi Insulele Turks şi Caicos, ameninţând să devasteze micul arhipelag din Caraibe după ce a produs pagube în calea sa, în Republica Dominicană şi Puerto Rico, scrie Reuters.

Insulele Turks şi Caicos s-ar putea confrunta cu precipitaţii de până la 20 cm şi cu viituri periculoase în timpul trecerii furtunii care se afla marţi la mică distanţă de cea mai mare dintre insulele arhipelagului, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Miami, SUA, în cel mai recent buletin informativ.

O avertizare de furtună tropicală este în vigoare în sud-estul Bahamas şi există temeri că uraganul ar putea lovi şi Insulele Bermude.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Fiona, primul ,,uragan mare” din acest sezon, se estimează că va creşte în intensitate, ajungând la categoria a 4-a zilele următoare, în timp ce va coti spre nord şi va trece pe lângă Insulele Bermude spre sfârşitul acestei săptămâni, a declarat Richard Pasch specialist în uragane la NHC.

,,Insulele Turks şi Caicos, vă îndemn să luaţi în considerare recomandările şi avertismentele Departamentului pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă şi vă implor să faceţi toate pregătirile necesare pentru a vă proteja familiile şi bunurile” , a transmis într-un comunicat premierul Washington Misick de la Londra, unde a participat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Trei persoane au murit din cauza uraganului Fiona

Pe Insulele Turks şi Caicos, teritoriu britanic de peste mări cu 40 de insule de corali joase şi aproximativ 40.000 de locuitori, Centrul naţional pentru situaţii de urgenţă (NEOC) a transmis populaţiei de pe trei insule estice să se adăpostească şi a dispus închiderea sediilor comerciale.

Locuitorii îşi făceau aprovizionarea cu alimente şi apă în timp ce erau pregătite adăposturi, notează Reuters. Guvernele străine au emis alerte de călătorie pentru arhipelag, o destinaţie turistică populară.

Pregătiri similare erau în curs de desfăşurare în estul Bahamas.

Potrivit prognozelor, Fiona va lovi estul Bahamas miercuri, când ar putea deveni uragan de categoria a 4-a. Fiona s-a abătut asupra Puerto Rico duminică după-amiază, aducând precipitaţii de până la 76,2 cm. Cel puţin două persoane au murit.

Aproape 80% din Puerto Rico erau afectate de o pană de curent, marţi, conform poweroutage.us, în timp ce echipele de intervenţie încercau să restabilească alimentarea cu energie electrică.

Potrivit autorităţilor, ar putea trece câteva zile până la restabilirea funcţionării reţelei de electricitate pe întreaga insulă cu 3,3 milioane de locuitori.

Fiona a ajuns în Republica Dominicană, lângă Boca Yuma, luni, potrivit NHC. Începând de după-amiaza aceleiaşi zile, peste 1 milion de dominicani au rămas fără apă curentă, a declarat pentru CNN un reprezentant al departamentului naţional pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.