• Președintele SUA, Joe Biden, a discutat luni cu guvernatorul Puerto Rico.
  • Un om a fost ucis în urma căderii unui copac în orașul de coastă Matancitas.
  • Furtuna vine la cinci ani după ce Puerto Rico a fost devastat de uraganul Maria.

Uraganul Fiona se îndrepta spre nord luni seară, după ce a adus ploi torențiale și vânturi puternice în Republica Dominicană și o pană totală de curent în statul vecin Puerto Rico, provocând moartea a cel puțin trei persoane.

Primul uragan care lovește direct Republica Dominicană de la Jeanne, care a lăsat pagube grave în septembrie 2004, Fiona a provocat inundații grave, izolând sate, forțând aproximativ 12.500 de persoane să își părăsească locuințele și lăsând 709.000 de persoane fără curent electric. Pagubele sunt considerabile, a declarat președintele Luis Abinader, care intenționează să declare stare de dezastru în provinciile La Altagracia, unde se află renumita stațiune Punta Cana, El Seibo și Hato Mayor.

Un om a fost ucis în urma căderii unui copac în orașul de coastă Matancitas, la nord de capitala Santo Domingo, a declarat reporterilor Juan Manuel Mendez, oficialul pentru operațiuni de urgență.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Uraganul de categoria 2, cu viteze maxime ale vântului de 177 km/h, se afla la aproximativ 129 km la sud-est de Insula Grand Turk, a anunțat Centrul Național pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami, și se așteaptă să se întărească la categoria 3 în timp ce se îndreaptă spre apele calde ale Caraibelor către Turks și Caicos.

Marți, centrul lui Fiona este așteptat să treacă în apropierea arhipelagului, unde a fost declarată o alertă de uragan, a precizat NHC, fiind așteptate condiții de furtună tropicală și în Bahamas. După ce a strabatut Puerto Rico, Fiona a ajuns în Republica Dominicană, în apropiere de Boca Yuma, luni dimineață, centrul său ajungând pe coasta de nord a insulei Hispaniola înainte de prânz.

În La Altagracia, în extremitatea estică, revărsarea râului Yuma a avariat ferme și a lăsat izolate mai multe localități. companiile de electricitate și de apă lucrează pentru a restabili serviciile în zonele afectate. Puerto Rico, un teritoriu al Statelor Unite, este în continuare lovit de vânturi puternice, fulgere frecvente și ploi abundente după ce Fiona a ajuns acolo duminică după-amiază, aruncând până la 30 de inci (76,2 cm) de ploaie în unele zone.

Furtuna vine la cinci ani după ce Puerto Rico a fost devastat de uraganul Maria, care a declanșat cea mai gravă pană de curent din istoria Statelor Unite.

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat luni cu guvernatorul Puerto Rico, Pedro Pierluisi, promițând că va adăuga mai mult personal de sprijin trimis pe insulă în următoarele zile.