SUA și mulți dintre aliații săi și-au exprimat în ultimii ani îngrijorarea puternică cu privire la expansiunea globală a Huawei, pe fondul suspiciunilor că firma are legături cu armata chineză și facilitează spionajul cibernetic al Beijingului în întreaga lume.

Canada a anunțat că va lua măsuri pentru a interzice companiilor Huawei și ZTE să furnizeze servicii 5G în țară, în cea mai recentă acțiune a unui aliat al SUA de a viza producătorii chinezi de echipamente de telecomunicații.

François-Philippe Champagne, ministrul canadian al inovației, științei și industriei, a declarat joi că țara intenționează „să interzică includerea produselor și serviciilor Huawei și ZTE în sistemul de telecomunicații din Canada”, potrivit Financial Times.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Furnizorii care au deja aceste echipamente instalate vor fi obligați să înceteze utilizarea și să le îndepărteze”, a spus el. Guvernul federal nu va compensa companiile pentru îndepărtarea echipamentelor Huawei și ZTE, a adăugat el. Echipamentele folosite pentru rețelele 4G vor trebui, de asemenea, să fie îndepărtate.

SUA și mulți dintre aliații săi și-au exprimat în ultimii ani îngrijorarea puternică cu privire la expansiunea globală a Huawei, pe fondul suspiciunilor că firma are legături cu armata chineză și facilitează spionajul cibernetic al Beijingului în întreaga lume.

Huawei reacționează

Ne așteptam la acest lucru de trei ani”, a declarat Alykhan Velshi, vicepreședintele Huawei pentru afaceri corporative pentru America, pentru CBC, postul public de televiziune din Canada, într-un interviu.

„Suntem dezamăgiți de rezultat, dar ceea ce a anunțat guvernul este intenția de a introduce o legislație, dar în acest moment nu există nicio interdicție pe carte pentru vânzarea de echipamente Huawei.”

Velshi a declarat că guvernul federal nu a spus ce amenințare la adresa securității naționale reprezintă echipamentele companiei pentru Canada.

„Este de datoria guvernului să furnizeze dovezi că Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, așa cum susține, nu a făcut acest lucru.”

Statele Unite au îndemnat de mult timp Canada să se alăture celorlalți membri ai rețelei de schimb de informații Five Eyes – care include Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă – pentru a interzice Huawei din rețelele lor naționale de telecomunicații. Marea Britanie și Australia au impus restricții care interzic companiei chineze să opereze pe piețele lor.

Echipamentele de rețea ale Huawei sunt utilizate de o serie de mari companii canadiene de telecomunicații. În decembrie, grupul chinez a declarat că operatorii de telecomunicații canadieni au cheltuit peste 700 de milioane de dolari canadieni (546 de milioane de dolari americani) pentru tehnologia sa.

SUA vrea eliminarea companiei de pe piață

Administrația Trump a întreprins mai multe acțiuni pentru a interzice Huawei să participe la rețelele 5G din SUA, ca parte a unui efort de a pune piedici companiei din Shenzhen.

De asemenea, a inclus grupul pe o listă neagră a Departamentului de Comerț, cunoscută sub numele de „lista entităților”, care a interzis companiilor americane să furnizeze tehnologie către Huawei și a impus restricții suplimentare.

Interdicția impusă Huawei vine la opt luni după ce Ottawa i-a permis lui Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei și fiica fondatorului Ren Zhengfei, să se întoarcă în China după trei ani de detenție în Vancouver.

Meng a fost arestată pentru acuzații de fraudă penală și a fost reținută în așteptarea unei decizii a unei instanțe canadiene privind posibilitatea de a fi extrădată în SUA. Ea a fost eliberată după ce a ajuns la un acord cu procurorii americani.

Presiunea asupra Huawei a crescut în ultimii ani, pe măsură ce SUA iau măsuri drastice împotriva companiilor chineze despre care consideră că permit spionajul Beijingului sau întreprind activități care ar putea amenința securitatea națională a SUA.