• Fetele care trec mai devreme prin pubertate prezintă un risc mai mare de depresie, anxietate, abuz de substanțe și alte probleme psihologice, în comparație cu colegele care ajung la pubertate mai târziu.
  • Nimeni nu știe ce factor de risc – sau, mai probabil, ce combinație de factori – conduce la scăderea vârstei sau de ce există diferențe marcante în funcție de rasă și sex.
  • Cercetătorii investighează, de asemenea, alte potențiale influențe, inclusiv substanțele chimice găsite în anumite materiale plastice și stresul.

Unele fete încep să-și dezvolte sânii încă de la vârsta de 6 sau 7 ani. Cercetătorii studiază rolul obezității, al substanțelor chimice și al stresului, potrivit The New York Times.

Marcia Herman-Giddens și-a dat seama pentru prima dată că ceva se schimba la fetele tinere la sfârșitul anilor ’80, pe când era director al echipei pentru abuzuri asupra copiilor de la Centrul Medical al Universității Duke din Durham, N.C.

În timpul evaluărilor fetelor care fuseseră abuzate, Dr. Herman-Giddens a observat că multe dintre ele începuseră să dezvolte sâni la vârste de doar 6 sau 7 ani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ea s-a întrebat dacă fetele cu o dezvoltare timpurie a sânilor erau mai predispuse să fie abuzate sexual, dar nu a putut găsi date care să țină evidența debutului pubertății la fetele din Statele Unite. Așa că a decis să le colecteze ea însăși.

Datele i-au confirmat ipoteza

Un deceniu mai târziu, ea a publicat un studiu realizat pe mai mult de 17.000 de fete care au fost supuse unor examinări fizice la cabinetele pediatrilor din întreaga țară. Cifrele au arătat că, în medie, fetele de la mijlocul anilor 1990 începuseră să dezvolte sânii – de obicei primul semn al pubertății – în jurul vârstei de 10 ani, cu mai mult de un an mai devreme decât se înregistrase anterior. Declinul a fost și mai izbitor în cazul fetelor de culoare, care începuseră să-și dezvolte sânii, în medie, la vârsta de 9 ani.

Studiul s-a dovedit a fi un punct de cotitură în înțelegerea medicală a pubertății, iar cercetările efectuate în deceniile care au urmat au confirmat, în zeci de țări, că vârsta pubertății la fete a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu începând cu anii 1970. Un model similar, deși mai puțin extrem, a fost observat la băieți.

Deși este dificil de despărțit cauza și efectul, pubertatea mai timpurie poate avea efecte dăunătoare, în special pentru fete. Fetele care trec mai devreme prin pubertate prezintă un risc mai mare de depresie, anxietate, abuz de substanțe și alte probleme psihologice, în comparație cu colegele care ajung la pubertate mai târziu.

Fetele care au menstruația mai devreme pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân sau uterin la vârsta adultă.

Obezitatea, stresul și substanțele chimice, factori determinanți

Nimeni nu știe ce factor de risc – sau, mai probabil, ce combinație de factori – conduce la scăderea vârstei sau de ce există diferențe marcante în funcție de rasă și sex. Obezitatea pare să joace un rol, dar nu poate explica pe deplin schimbarea.

Cercetătorii investighează, de asemenea, alte potențiale influențe, inclusiv substanțele chimice găsite în anumite materiale plastice și stresul. Și, din motive neclare, medicii din întreaga lume au raportat o creștere a cazurilor de pubertate timpurie în timpul pandemiei.

Observăm aceste schimbări accentuate la toți copiii noștri și nu știm cum să le prevenim dacă am vrea”, a declarat Dr. Anders Juul, un endocrinolog pediatru de la Universitatea din Copenhaga, care a publicat două studii recente despre acest fenomen. „Nu știm care este cauza”.

O nouă normalitate?

Timp de zeci de ani, manualele medicale au definit etapele pubertății folosind așa-numita Scară Tanner, care s-a bazat pe observații atente între 1949 și 1971 a aproximativ 700 de fete și băieți care au trăit într-un orfelinat din Anglia.

Scara definește pubertatea normală ca începând la vârsta de 8 ani sau mai mult pentru fete și la 9 ani sau mai mult pentru băieți. În cazul în care pubertatea începe mai devreme de aceste limite, medicii ar trebui să depisteze la copil o tulburare hormonală rară numită pubertate precoce centrală, care poate stimula pubertatea încă din copilărie. Copiii cu această tulburare sunt adesea supuși unor scanări cerebrale și iau medicamente prescrise pentru blocarea pubertății pentru a întârzia dezvoltarea sexuală până la o vârstă adecvată.

Dar unii experți susțin că pragul de vârstă pentru alarmă ar trebui să fie coborât. În caz contrar, spun ei, copiii sănătoși ar putea fi trimiși la specialiști și supuși unor proceduri medicale inutile, care pot fi solicitante din punct de vedere fizic și costisitoare.

Există o mulțime de alte date care arată că vârsta de 8 ani nu este pragul optim pentru a separa normalul de anormal”, a declarat Dr. Kaplowitz. În 1999, el a susținut că limita de vârstă pentru pubertatea normală ar trebui coborâtă la 7 ani la fetele albe și la 6 ani la fetele de culoare. „Asta nu a fost prea bine primit”, și-a amintit el.

Această poziție, totuși, a fost susținută de un studiu recent al grupului doctorului Juul, care arată că, din 205 copii puberi mai mici de 8 ani care au fost supuși unor scanări cerebrale, doar 1,8% dintre fete și 12,5% dintre băieți aveau anomalii cerebrale care indicau o pubertate precoce centrală.

Dar scăderea limitei de vârstă rămâne controversată, mulți pediatri susținând că riscul unei tulburări este încă suficient de mare pentru a justifica precauții suplimentare. Alții, precum Dr. Herman-Giddens, spun că schimbările sunt un semn al unei probleme legitime de sănătate publică și nu ar trebui să fie acceptate ca fiind normale.