• Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria.
  • Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat 7 cazuri. 
  • Autorităţile din Marea Britanie au vaccinat antivariolic mai mulţi angajaţi din sănătate şi alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării.

Cazurile de variola maimuţei din Marea Britanie au determinat autorităţile să vaccineze antivariolic mai mulţi angajaţi din sănătate şi alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării.

Variola maimuţei este o boală virală de obicei uşoară, caracterizată prin simptome de febră, precum şi printr-o erupţie cutanată cu umflături specifice. Există două tulpini principale: tulpina din Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – şi tulpina din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate de aproximativ 1%.

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi apare în mare parte în Africa de Vest şi Centrală. Ea s-a răspândit rareori în alte părţi, astfel încât acest nou val de cazuri în afara continentului a declanşat îngrijorare, notează Reuters. În Regatul Unit au fost raportate până acum 9 cazuri de tulpină vest-africană.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţelor, dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru securitate sanitară (UKHSA). Datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporţie de până la 85% împotriva variolei maimuţelor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul”, a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent. Unele ţări au stocuri mari de vaccin antivariolic ca parte a pregătirii pentru o pandemie, inclusiv Statele Unite.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic, cu sediul la Copenhaga, a anunţat joi că a obţinut un contract cu o ţară europeană a cărei identitate nu a fost dezvăluită, pentru a furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la epidemia de variola maimuţei.

Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică. De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat 7 cazuri. Statele Unite şi Suedia au raportat, de asemenea, câte un caz fiecare. Autorităţile italiene au confirmat un caz şi suspectează alte două.

Între timp, în Marea Britanie, UKHSA a subliniat că recentele cazuri au fost predominant în rândul bărbaţilor care s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali.