• Cancelarul austriac şi ministrul său de interne reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia.
  • Cei doi oficiali austrieci mai au programate o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră în apropiere de Elhovo şi, după revenirea la Sofia, o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev.
  • În decembrie, Comisia Europeană a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele.

Nu există nicio schimbare în poziția Austriei privind aderarea Bulgariei la Schengen, a anunțat cancelarul austriac înainte de vizita sa în Bulgaria.

Karl Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner sosesc astăzi în Bulgaria. Aceștia au o întâlnire cu președintele Rumen Radev, cu care vor vizita împreună frontiera bulgaro-turcă.

„Atâta timp cât spațiul Schengen nu funcționează și, de exemplu, Germania efectuează controale la frontierele cu alte țări din Schengen, cum ar fi Austria, așa cum fac multe alte țări europene, nu putem extinde acest spațiu. Prin urmare, veto-ul Austriei la Schengen rămâne în vigoare până când situația se va schimba în mod fundamental”, a declarat Nehammer, citat de BTA.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ministrul de interne Gerhard Karner exprimă o poziție similară:

„Bulgaria are nevoie de un sprijin rapid și adecvat pentru a proteja frontiera externă cu Turcia. Gardul de la granița cu Grecia poate servi drept exemplu”. Numărul mare de migranți reținuți în Austria arată că „sistemul Schengen este stricat. Atâta timp cât acest sistem și protecția frontierelor externe nu funcționează, nu poate exista nicio extindere.”

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, Comisia a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele. În prezent, agenţia europeană Frontex este reprezentată în Bulgaria de echipamente şi 137 de angajaţi, mai notează APA.