• Olaf Scholz va fi cercetat pentru o posibilă implicare într-o schemă de fraudă fiscală în care autoritățile financiare din Hamburg au renunțat la încercarea de a recupera 47 de milioane de euro în taxe de la banca privată M.M. Warburg.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a apărut în fața unei comisii vineri, 19 august, în cadrul investigațiilor privind un scandal financiar care a costat guvernul miliarde de euro, în timp ce liderul se străduiește să înlăture suspiciunile privind posibilul său rol în uriașul scandal de fraudă fiscală.
  • Scholz a depus pentru a doua oară mărturie în fața comisiei parlamentare din Hamburg, care investighează dacă personalități politice locale au ajutat o bancă să evite rambursarea unor reduceri de taxe solicitate în mod fals.

Olaf Scholz va fi cercetat pentru o posibilă implicare într-o schemă de fraudă fiscală în care autoritățile financiare din Hamburg au renunțat la încercarea de a recupera 47 de milioane de euro în taxe de la banca privată M.M. Warburg.

Cancelarul german Olaf Scholz a apărut în fața unei comisii vineri, 19 august, în cadrul investigațiilor privind un scandal financiar care a costat guvernul miliarde de euro, în timp ce liderul se străduiește să înlăture suspiciunile privind posibilul său rol în uriașul scandal de fraudă fiscală.

Scholz a depus pentru a doua oară mărturie în fața comisiei parlamentare din Hamburg, care investighează dacă personalități politice locale au ajutat o bancă să evite rambursarea unor reduceri de taxe solicitate în mod fals.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Olaf Scholz a fost primarul orașului Hamburg din 2011 până în 2018, când a devenit ministru de finanțe în cabinetul cancelarului de atunci Angela Merkel.

Descoperită pentru prima dată în 2017, înșelătoria a implicat numeroși participanți care au schimbat rapid acțiunile companiei între ei în jurul zilei dividendelor pentru a solicita mai multe reduceri de impozit pentru o singură plată. Zeci de persoane au fost puse sub acuzare din cauza scandalului în Germania, inclusiv bancheri, comercianți de acțiuni, avocați și consultanți financiari.

Comisia de la Hamburg investighează de ce autoritățile financiare locale au renunțat în 2016 la o ofertă de recuperare a 47 de milioane de euro în taxe de la banca privată M. M. Warburg. În cele din urmă, banca a trebuit să returneze zeci de milioane de euro sub presiunea guvernului federal al Angelei Merkel.

Potrivit presei germane, anchetatorii au examinat e-mailurile din contul folosit de Scholz în perioada în care era primar al orașului Hamburg în legătură cu acest scandal.

Această interpelare de la Hamburg are loc în contextul în care Scholz se confruntă deja cu o cotă de popularitate scăzută, după ce primele șase luni de mandat au fost afectate de criticile legate de răspunsul său considerat slab la războiul din Ucraina. Mai recent, cancelarul s-a luptat, de asemenea, să îi liniștească pe germani în legătură cu posibilele penurii de energie din această iarnă și cu perspectiva foarte reală a unei recesiuni în cea mai mare economie a Europei.

De asemenea, săptămâna aceasta, Olaf Scholz s-a confruntat cu o reacție negativă din cauza faptului că nu a condamnat imediat comentariile despre Holocaust făcute la Berlin de președintele palestinian Mahmud Abbas.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Hebestreit a asigurat miercuri jurnaliștii că acesta va răspunde la toate întrebările comisiei și că nu are nimic de ascuns. Întrebat el însuși despre scandal în timpul unei conferințe de presă de vară de săptămâna trecută, Scholz a declarat că a comentat aceste lucruri foarte mult și timp de mai multe ore și o va face din nou”. El a adăugat: Un număr uriaș de audieri, un număr uriaș de dosare au adus un singur rezultat: nu există nici o constatare că a existat o influență politică”.

Dar se zvonește că decizia de a lăsa Warburg să scape de acuzații a fost luată la scurt timp după o conversație între Scholz și Christian Olearius, pe atunci șef al băncii. Olaf Scholz a negat că a exercitat presiuni asupra autorității fiscale din Hamburg în legătură cu activitatea frauduloasă a Warburg, dar noile acuzații din ultimele zile susțin că ar putea ascunde ceva.

Potrivit mai multor rapoarte ale presei germane, anchetatorii au confiscat e-mailuri de la fosta șefă de birou a lui Scholz, Jeanette Schwamberger, care ar putea scoate la iveală noi dovezi. Aceste e-mailuri sunt potențial relevante pentru probe, deoarece sugerează considerente legate de ștergerea datelor”, potrivit rapoartelor. Ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung a declarat că aceste e-mailuri îl incriminează” în mod clar pe Scholz.

Alte documente recent confiscate sugerează că Olaf, spre deosebire de ceea ce a susținut până acum, a abordat subiectul rambursării direct cu Olearius. Aceste ultime dezvăluiri sugerează că Scholz și oamenii săi au încercat să furnizeze doar informații limitate despre anumite întâlniri sau conversații telefonice”, a declarat Matthias Hauer, un parlamentar conservator din opoziție.

Johannes Kahrs, un fost deputat al partidului social-democraților (SPD) al dlui Scholz, este de asemenea, investigat în cadrul anchetei de la Hamburg. Potrivit presei germane, anchetatorii au găsit recent aproximativ 200.000 de euro în numerar într-un seif bancar aparținând dlui Kahrs, deși nu este clar dacă această descoperire are vreo legătură cu scandalul de evaziune.

Întrebat despre bani la conferința de presă din vară, Scholz a spus: Sunt la fel de curios ca și dumneavoastră și desigur aș vrea să știu de unde provin”.