• La nouă luni de la începerea construcției, primul terminal de gaz natural lichefiat (GNL) a fost deschis la Wilhelmshaven, în Marea Nordului.
  • Până la sfârșitul anului 2023 vor urma alte șase, pentru a acoperi o treime din necesarul anual de gaze al Germaniei.
  • Ecologiștii atrag atenția asupra riscului de supracapacitate.

Olaf Scholz a inaugurat sâmbătă în oraşul nordic Wilhelmshaven primul terminal plutitor de gaz natural lichefiat al Germaniei potrivit AP NEWS.

Construirea acestuia, care s-a desfăşurat într-un timp record de mai puţin de zece luni, arată că Germania este capabilă de noi începuturi şi noi viteze„, a declarat liderul SPD, care era flancat de ministrul economiei, Robert Habeck, al finanţelor Christian Lindner şi de premierul din Saxonia inferioară Stephan Weil.

Terminalul flotant situat în largul coastei Mării Nordului din acest land este menit să contribuie la reducerea problemelor de aprovizionare cu gaz ale Germaniei determinate de lipsa livrărilor din Rusia.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Alte patru urmează să fie construite până la finele anului viitor, la Brunsbüttel (Schleswig-Holstein), Stade (Saxonia inferioară), Lubmin (Mecklenburg – Pomerania de vest) şi încă unul la Wilhelmshaven, acestea putând asigura împreună importul a o treime din gazul natural necesar pentru aprovizionarea Germaniei, potrivit Ministerului Economiei.

Cancelarul Scholz a dat undă verde construirii terminalelor de la Wilhelmshaven şi Brunsbüttel pe 27 februarie, la trei zile după începutul invaziei ruse în Ucraina.

Ceremonia de inaugurare a avut loc pe nava Helgoland, care transportă de obicei turişti, şi la ea au luat parte circa 400 de invitaţi.