• Germania a refuzat să sancționeze livrările, pe fondul temerilor că ar putea escalada războiul.
  • Alții au avertizat Berlinul că își riscă „fiabilitatea” ca unul dintre principalii garanți de securitate ai Europei dacă Scholz își va amâna și mai mult decizia.
  • Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski a cerut ieri aliaților occidentali să livreze „nu 10-20, ci câteva sute” de tancuri.

Guvernul Germaniei părea să fie divizat aseară, după ce Olaf Scholz, cancelarul german, și-a contrazis propriul ministru de externe și a insistat asupra faptului că nu vor fi trimise tancuri în Ucraina. Annalena Baerbock, ministrul de externe, a declarat duminică că Berlinul nu va „împiedica” Polonia să reexporte tancurile germane Leopard 2 pentru a ajuta forțele armate ucrainene să recupereze teritoriul confiscat de Rusia.

Ieri, un purtător de cuvânt al lui Scholz a insistat că Polonia va trebui să urmeze o „procedură stabilită” dacă dorește să dea tancurile fabricate în Germania Kievului. Scholz s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din partea mai multor aliați ai NATO care sunt dispuși să trimită tancuri de luptă de fabricație germană pentru a-i ajuta pe ucraineni.

Polonia, care a purtat discuții cu nu mai puțin de 15 națiuni, a devenit primul guvern care a anunțat că va solicita permisiunea de a-și exporta Leopards. Alții au avertizat Berlinul că își riscă „fiabilitatea” ca unul dintre principalii garanți de securitate ai Europei dacă Scholz își va amâna și mai mult decizia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski a cerut ieri aliaților occidentali să livreze „nu 10-20, ci câteva sute” de tancuri pentru a ajuta Kievul să câștige războiul. Timp de luni de zile, oficialii ucraineni au acordat prioritate livrărilor de Leopard 2 de fabricație germană în detrimentul altor tancuri de luptă principale standard NATO, din cauza disponibilității acestora în mai mult de o duzină de armate ale alianței

Germania a refuzat să sancționeze livrările, pe fondul temerilor că ar putea escalada războiul și fără ca SUA să urmeze exemplul cu M1 Abrams. Berlinul consideră de mult timp că tancurile reprezintă o escaladare și se teme că va deveni un agresor principal în conflict.

În ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă în politica Berlinului, Baerbock a declarat duminică la televiziunea LCI din Franța că Germania nu va împiedica Polonia să trimită tancuri Leopard în Ucraina.