• Germania a refuzat să sancționeze livrările, pe fondul temerilor că ar putea escalada războiul.
  • Alții au avertizat Berlinul că își riscă „fiabilitatea” ca unul dintre principalii garanți de securitate ai Europei dacă Scholz își va amâna și mai mult decizia.
  • Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski a cerut ieri aliaților occidentali să livreze „nu 10-20, ci câteva sute” de tancuri.

Guvernul Germaniei părea să fie divizat aseară, după ce Olaf Scholz, cancelarul german, și-a contrazis propriul ministru de externe și a insistat asupra faptului că nu vor fi trimise tancuri în Ucraina. Annalena Baerbock, ministrul de externe, a declarat duminică că Berlinul nu va „împiedica” Polonia să reexporte tancurile germane Leopard 2 pentru a ajuta forțele armate ucrainene să recupereze teritoriul confiscat de Rusia.

Ieri, un purtător de cuvânt al lui Scholz a insistat că Polonia va trebui să urmeze o „procedură stabilită” dacă dorește să dea tancurile fabricate în Germania Kievului. Scholz s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din partea mai multor aliați ai NATO care sunt dispuși să trimită tancuri de luptă de fabricație germană pentru a-i ajuta pe ucraineni.

Polonia, care a purtat discuții cu nu mai puțin de 15 națiuni, a devenit primul guvern care a anunțat că va solicita permisiunea de a-și exporta Leopards. Alții au avertizat Berlinul că își riscă „fiabilitatea” ca unul dintre principalii garanți de securitate ai Europei dacă Scholz își va amâna și mai mult decizia.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski a cerut ieri aliaților occidentali să livreze „nu 10-20, ci câteva sute” de tancuri pentru a ajuta Kievul să câștige războiul. Timp de luni de zile, oficialii ucraineni au acordat prioritate livrărilor de Leopard 2 de fabricație germană în detrimentul altor tancuri de luptă principale standard NATO, din cauza disponibilității acestora în mai mult de o duzină de armate ale alianței

Germania a refuzat să sancționeze livrările, pe fondul temerilor că ar putea escalada războiul și fără ca SUA să urmeze exemplul cu M1 Abrams. Berlinul consideră de mult timp că tancurile reprezintă o escaladare și se teme că va deveni un agresor principal în conflict.

În ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă în politica Berlinului, Baerbock a declarat duminică la televiziunea LCI din Franța că Germania nu va împiedica Polonia să trimită tancuri Leopard în Ucraina.