- Președintele PSD, Marcel Ciolacu ar vrea să fie premier și al viitorului guvern, potrivit unor surse.
- O parte din liderii PSD nu vor USR la guvernare.
- USR îl vrea premier pe Ilie Bolojan, președintele PNL.
- PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile au semnat un acord privind guvernarea.
Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan și-au convocat astăzi partidele ca să discute creionarea viitorului guvern al României rezultat din alegerile parlamentare.
Advertisment
O altă întâlnire va avea loc și între președintele USR, Elena Lasconi și Ilie Bolojan, ca să discute atât despre guvern cât și despre viitoarele candidaturi în alegerile prezidențiale. Discuțiile sunt complicate, pentru că deși mulți lideri au pierdut alegerile parlamentare iar Ciolacu, prezidențialele, toți vor, într-o formulă sau alta, să rămână la putere.
Despre ce formule de guvernare se discută?
Sunt mai multe formule de guvernare. S-au întâlnit astăzi PSD la Vila Lac. A ieșit domnul Romașcanu, care l-a pus pe lista de la Buzău, pe domnul Ciolacu, de frică, ca domnul Ciolacu să-și rezolve, cumva, locul în Parlamentul României, pe listele de la Buzău. Că el e de la Buzău, domnul Romașcanu e de la Buzău, toată lumea e de la Buzău.
Recomandări
Dar domnul Ciolacu nu a mai apărut. Poate s-a observat, nu a mai apărut în public de mai multe zile, după momentul anulării procesului electoral în România. Și ei tot plitocesc niște guverne. Ne aducem aminte că, înainte de turul 2, semnaseră un acord la care n-au participat șefii de partide, ci au participat, cumva, eșalonul 2, din partide în care să se facă acel guvern PSD, PNL, USR și UDMR, dar și minoritățile naționale.
Ei bine, după ce s-a schimbat jocul de către Curtea Constituțională, domnul Iohannis, dar și domnul Ciolacu, ei bine, acum nu-i mai vor pe cei de la USR la guvernare. Lasă de înțeles că unul dintre partidele pro-europene ar trebui să rămână în opoziție. Și, bineînțeles, având în vedere că PSD-ul nu se înțelege cu USR-ul sub nicio formă, USR-ul ar trebui să rămână în opoziție, ceea ce USR nu vrea pentru că ei colaborează în acest moment cu PNL-ul.
Bineînțeles că PSD, deși prin președintele său, a pierdut alegerile prezidențiale, nu a intrat nici măcar în turul 2 de scrutin. Cota electorală a lui Marcel Ciolacu, pe persoană fizică, vedem că dacă în țară este jos, în diaspora practic nu există, oamenii nu vor să voteze Partidul Social-Democrat.
Asta nu înseamnă că Ciolacu nu se agață de putere. Partidul cumva s-a salvat, a obținut 2 milioane de voturi în alegerile parlamentare și, în acest moment, clamează obținerea funcției de premier în continuare, în viitorul guvern pentru Marcel Ciolacu. Cumva, Marcel Ciolacu, în acest moment, ține captiv Partidul Social-Democrat pentru că el, pe persoană fizică, a pierdut, dar partidul a câștigat, e primul la numărul de voturi în parlament.
Ca atare, astăzi au decis că vor premierul. Dând de înțeles că nimic nu înțeleg acești politicieni din votul popular. Că vor alianță cu PNL, deși Partidul Național-Liberal e un perdant al alegerilor și o să nu se mai gândească ei cu cine vor să facă acest guvern, pentru că trebuie să ai o majoritate în parlament. Formarea viitorului guvern, despre care Romașcanu spune că negociările vor fi finalizate până pe 20 decembrie, asta înseamnă că ei de Crăciun fac guvernul. Puțin probabil să se întâmplă asta, adică să credem ceea ce zic cei de la PSD. Pentru că tot acest guvern și creonarea guvernului, până și miniștrii depind de candidaturile la președinție și de o reluare a jocului, pentru că există această presiune publică.
Toată lumea întreabă când vor fi alegerile prezidențiale. Oamenilor încă nu le vine să creadă și cred că oamenii ăștia încă pregătesc alegerile .Nu, nu pregătesc alegerile. PSD ar fi discutat astăzi la Vila Lac să facem alegerile undeva în vară, peste 5-6 luni. Adică să-l mai ținem pe Iohannis în mod ilegal. Poate să zică orice Curtea Constituțională, e importantă Constituția. Ar vrea să îl țină în mod ilegal pe funcție după 21 decembrie, încă 6 luni și ei să mențină acea cooperativă PSD-PNL care a picat la vot.
Vedem cum s-a votat în diaspora. PNL și PSD au obținut câte 3% în diaspora și cumva ei vor să rămână agățați de putere. Chiar și votul de la parlamentar, s-a văzut că pe lângă Simion și valul suveranist au mai intrat două partide, a intrat partidul SOS, a intrat POT. Ei nu acceptă realitatea și, în acest moment, clasa politică nu acceptă votul oamenilor.
Deci, în ceea ce privește alegerile prezidențiale, dacă cumva lumea mai întreabă, spune-le că încă nu se știe. Deși tot jocul e încurcat de anularea procesului electoral prezidențial, ei vor să facă un guvern, dar în același timp guvernul ăsta să aibă succes astfel încât ei să-și propulseze candidații la președinție. Să aibă totuși candidați, care vor fi schimbați, îți dai seama, în perspectivele alegerilor prezidențiale.
Va trebui să fie un candidat de la PSD, o să vedem dacă Ciolacu. S-ar înțelege că Ciolacu nu mai vrea să candideze, nici Bolojan n-ar vrea să candideze, se împinge candidatura lui Nicușor Dan, dar n-ar fi acceptată de PNL. Nici măcar să fie un bloc PSD-PNL-USR să țină un candidat pro-european. Și, bineînțeles, și suveranismul. Partea cu Simion, o să vedem dacă o să îl mai lase pe Călin Georgescu să candideze.
vor avea un culoarul lor și asta va fi bătălia la prezidențiale care, în acest moment, indiferent cât o duc, cum le mută ei, cum au mutat acum totul în buza expirării mandatului, asta se întâmplă în continuare. Politicienii fac aceeași prostie, nu acceptă, practic, rezultatul popular, ceea ce e foarte periculos într-o democrație, că poporul conduce, nu politicienii conduc peste popor.
Mintea le stă la alegerile prezidențiale, asta se vede și din declarații, și dacă vorbești cu politicienii la telefon. Și la USR sunt o serie de tensiuni, o parte din USR vor să o debarce pe Elena Lasconi, iar alta parte vor să o mențină pe Elena Lasconi, dar ar vrea totuși o alianță cu PNL-ul la prezidențiale. Aici este o discuție nesfârșită despre cine să fie candidatul dreptei la prezidențiale.
Problema este cine conduce de fapt USR-ul. E o tabără grea a vechilor din USR care nu o vor pe Lasconi, inclusiv oamenii din presă și jurnaliștii care au susținut-o pe Lasconi acum o critică și o fac în toate felurile și spun că trebuie schimbat candidatul. Și mai este o tabără care își dă seama că, totuși, chiar dacă USR n-a performat, Lasconi a tras după ea USR-ul și chiar l-a dus în poziția de a putea avea președintele României.
Lasconi a avut o performanță, pe persoană fizică, la fel ca și Ciolacu, o neperformanță, tot pe persoană fizică.
Va accepta USR-ul să fie în opoziție, așa cum spunea Romașcanu ?
Nu, dar dacă lăsau prezidențialele și, de exemplu, Lasconi ar fi ajuns președinte, în mod clar USR-ul ar fi fost prima vioară a guvernării, ar fi ridicat USR-ul din poziția de președinte.
Problema este că această anulare a bulversat situația din toate partidele, pentru că nici mai pot să-și schimbe președinții. Ăia vor să rămână, Ciolacu vrea să rămână premier, PNL-ul vrea să rămână la guvernare, deși ăștia n-au intrat în turul 2 la prezidențiale și cumva vor să izoleze USR-ul.
E destul de complicat, din ce se vede, nici ei nu au o perspectivă clară. Gândul le stă tuturor la alegerile prezidențiale, pentru că, într-adevăr, cea mai mare putere în România o are președintele, pentru că președintele României este singurul politician cu cele mai multe voturi luate pe persoană în fizică, în mod direct de la poporul român.
Citește și
- Siria își schimbă liderii. Regimul Assad a căzut și puterea este transmisă guvernului interimar
- Austria se pregătește să deporteze migranții sirieni după căderea regimului Assad. Ce măsuri iau statele europene
- Ai putea să călătorești un an întreg? Ce îți poate oferi o croazieră de 365 de zile
Partenerii noștri