• Președintele Comisiei Europene a aprobat, ieri, PNRR-ul de 29,2 miliarde de euro.
  • Tot ieri, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit la București cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.

Chiar dacă ne-a vizitat Ursula von der Leyen ieri, nu înseamnă că toate cele 29 de miliarde de euro vor fi virați instant.

Comisia Europeană a trimis PNRR-ul României la Consiliu, iar în aproximativ 4 săptămâni finalizează analiza, apoi semnează cu România acordul de finanțare și vom primi și noi 3,8 miliarde euro la finalul lui 2021, ca prefinanțare, adică undeva la 13% din totalul sumei alocate pentru noi.

Acest PNRR este un pas mare pentru economia României. După ce va fi aplicat, PIB-ul țării va crește până în 2026 cu maxim 2,9%.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Planul României alocă 41% din suma totală măsurilor de sprijinire a tranziției verzi și alți 21% din suma totală sunt alocați unor măsuri de sprijinire a tranziției digitale.

Dacă proiectele nu vor fi gata la timp, nu vom primi bani, pentru că plățile se fac doar atunci când țintele sunt atinse. A menționat și Klaus Iohannis în discursul său de ieri că trebuie să fim foarte atenți și pregătiți, și cel mai important, să finalizăm reformele pe care ni le-am asumat.

Chiar el le-a cerut primarilor și consilierilor județeni să facă o prioritate din aceste reforme și proiecte din PNRR. Până și Ursula von der Leyen a spus în discursul ei că implementarea planului este partea cea mai grea.

O altă problemă ar fi fost scandalul politic, însă, după cum am văzut din declarații, atat președintele cat și premierul ne-au asigurat că nimic nu va împiedica implementarea PNRR-ului.