• Orion a transmis câteva imagini video spectaculoase din călătoria sa.
  • Chiar înainte de a atinge distanța record, a surprins Luna mișcându-se în fața Pământului.
  • Acestea fac parte din programul Artemis al agenției.

Capsula Orion a agenției spațiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă în jurul Lunii. Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ – cea mai mare distanță parcursă de o navă spațială proiectată pentru a transporta oameni.

Nava nu are echipaj cu această ocazie, dar dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauții vor fi prezenți la următoarea ieșire peste doi ani. NASA plănuiește o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion.

Acestea fac parte din programul Artemis al agenției, care urmărește să readucă oameni pe suprafața lunară după o pauză de 50 de ani. Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Acest punct intermediar ne învață să ne numărăm zilele, astfel încât să putem avea o inimă înțeleaptă”, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis din cadrul Nasa.

Momentul de la jumătatea drumului ne oferă posibilitatea de a face un pas înapoi și apoi de a ne uita la marjele noastre și unde am putea fi un pic mai inteligenți pentru a cumpăra riscuri și a înțelege performanța navei spațiale pentru zborul cu echipaj în cadrul următoarei misiuni.”

Orion a transmis câteva imagini video spectaculoase din călătoria sa. Chiar înainte de a atinge distanța record, a surprins Luna mișcându-se în fața Pământului.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi extindă sistemele și să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauți. Orion este împinsă în spațiu de un modul de servicii furnizat de Agenția Spațială Europeană (Esa). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

Săptămâna trecută, modulul Esa a efectuat două arderi cheie ale motoarelor pentru ca Orion să intre într-o buclă mare în jurul Lunii, cunoscută sub numele de orbită retrogradă îndepărtată.

Se numește îndepărtată” deoarece traiectoria îl duce pe Orion la o distanță mare de suprafața Lunii și retrogradă” deoarece trimite capsula în direcția opusă direcției de deplasare a corpului lunar. Va fi nevoie de alte două manevre în zilele următoare pentru a pune capsula pe traiectoria corectă pentru a se întoarce acasă. Nava spațială urmează să se prăbușească în Oceanul Pacific, în largul orașului San Diego din California, pe 11 decembrie.