Capsula Orion de la NASA bate recordul de distanță

November 17, 2022, United States: This image shows: On the second day of the 25.5-day Artemis I mission, Orion used its optical navigation camera to snap black and white photos of planet Earth...Following a successful launch of NASA’s Space Launch System (SLS), Orion is enroute to the Moon as the first mission of the Artemis programme. The rocket lifted off for Orion’s uncrewed flight test at 1:47 a.m. EST Nov. 16 from Launch Pad 39B at NASA’s Kennedy Space Center in Florida...Where: United States.When: 17 Nov 2022.Credit: NASA/JSC/Cover Images..**EDITORIAL USE ONLY. MATERIALS ONLY TO BE USED IN CONJUNCTION WITH EDITORIAL STORY. THE USE OF THESE MATERIALS FOR ADVERTISING, MARKETING OR ANY OTHER COMMERCIAL PURPOSE IS STRICTLY PROHIBITED. MATERIAL COPYRIGHT REMAINS WITH STATED SUPPLIER. (Credit Image: © Cover Images via ZUMA Press)

Capsula Orion a agenției spațiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă în jurul Lunii. Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ – cea mai mare distanță parcursă de o navă spațială proiectată pentru a transporta oameni.

Nava nu are echipaj cu această ocazie, dar dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauții vor fi prezenți la următoarea ieșire peste doi ani. NASA plănuiește o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion.

Acestea fac parte din programul Artemis al agenției, care urmărește să readucă oameni pe suprafața lunară după o pauză de 50 de ani. Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii.

Acest punct intermediar ne învață să ne numărăm zilele, astfel încât să putem avea o inimă înțeleaptă”, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis din cadrul Nasa.

Momentul de la jumătatea drumului ne oferă posibilitatea de a face un pas înapoi și apoi de a ne uita la marjele noastre și unde am putea fi un pic mai inteligenți pentru a cumpăra riscuri și a înțelege performanța navei spațiale pentru zborul cu echipaj în cadrul următoarei misiuni.”

Orion a transmis câteva imagini video spectaculoase din călătoria sa. Chiar înainte de a atinge distanța record, a surprins Luna mișcându-se în fața Pământului.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi extindă sistemele și să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauți. Orion este împinsă în spațiu de un modul de servicii furnizat de Agenția Spațială Europeană (Esa). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

Săptămâna trecută, modulul Esa a efectuat două arderi cheie ale motoarelor pentru ca Orion să intre într-o buclă mare în jurul Lunii, cunoscută sub numele de orbită retrogradă îndepărtată.

Se numește îndepărtată” deoarece traiectoria îl duce pe Orion la o distanță mare de suprafața Lunii și retrogradă” deoarece trimite capsula în direcția opusă direcției de deplasare a corpului lunar. Va fi nevoie de alte două manevre în zilele următoare pentru a pune capsula pe traiectoria corectă pentru a se întoarce acasă. Nava spațială urmează să se prăbușească în Oceanul Pacific, în largul orașului San Diego din California, pe 11 decembrie.

Exit mobile version