• Snus este interzis în UE din 1992, dar este încă folosit în Suedia și în țările din afara UE.
  • „Suedia a negociat o exceptare de la interdicție în cadrul negocierilor sale de aderare”, a declarat un purtător de cuvânt al CE.
  • În 2023, Suedia va deveni probabil prima țară din UE care va crea o generație „fără fum”.

Viitorul snus-ului suedez, un produs din tutun pentru uz oral interzis în prezent în UE, va fi decis pe baza evaluării în curs a directivei privind tutunul, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euractiv. Snus este interzis în UE din 1992, dar este încă folosit în Suedia și în țările din afara UE, inclusiv Elveția și Norvegia.

„Suedia a negociat o exceptare de la interdicție în cadrul negocierilor sale de aderare, cu condiția ca produsul să nu fie vândut în afara Suediei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Snus a apărut în Suedia în secolul al XVIII-lea și este considerat unul dintre primele produse noi din tutun. Secole mai târziu, alte produse, inclusiv tutunul încălzit, țigările electronice sau săculeții cu nicotină, au apărut ca alternative la fumat și și-au găsit locul în directiva UE privind tutunul.

Întrebat dacă acesta ar putea fi și cazul snusului, oficialul Comisiei a spus: „În prezent evaluăm cadrul legislativ pentru controlul tutunului, care include Directiva 2014/40/UE privind produsele din tutun, Directiva 2003/33/CE privind publicitatea la tutun și alte politici legate de controlul tutunului în UE. Următorii pași în ceea ce privește Directiva privind produsele din tutun vor fi decisi pe baza rezultatelor evaluării”. UE își propune să aibă o „generație fără tutun” până în 2040 în Planul său de combatere a cancerului. Tutunul este cunoscut drept „cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat în UE”, cu 27% din toate tipurile de cancer atribuite utilizării sale.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În 2023, Suedia va deveni probabil prima țară din UE care va crea o generație „fără fum”, deoarece se preconizează că prevalența fumatului va scădea sub 5%. Patrik Strömer, secretarul general al Asociației Suedeze a Producătorilor de Snus, a declarat pentru Euractiv că a fost creată o „situație unică” după interdicția UE, care ajută la compararea datelor de sănătate publică.

„Cifrele sunt extrem de benefice pentru țara snusului în ceea ce privește mai multe boli asociate fumatului”, a spus el. El a atribuit, de asemenea, interdicția UE a consumului de snus „în principal lipsei de cunoștințe”. „A fost ceva exotic sau o noutate și, fără tradiție în țările membre la acea vreme, era mai ușor să interzici produsul decât să afli mai multe. Există argumentul că „nu vrem mai multe produse de genul acesta”, lăsând de fapt 80 de milioane de fumători fără altă opțiune decât să renunțe sau să moară, dar este greu de recunoscut că ai făcut ceva greșit timp de zeci de ani”, a notat el.

Citește și: