• Persoanele care stau jos pentru perioade lungi de timp au mai multe șanse să moară mai devreme.
  • Printre exemplele de activitate moderată se numără mersul pe jos foarte rapid, curățenia intensă.
  • Experții au examinat datele a 11.989 de persoane de peste 50 de ani.

O plimbare rapidă de 22 de minute pe jos, o alergare sau o plimbare cu bicicleta în fiecare zi este suficientă pentru a compensa efectele negative asupra sănătății cauzate de statul prea mult timp așezat pe scaun, potrivit unor cercetări, informează Sky News.

Experții au descoperit că persoanele care stau jos pentru perioade lungi de timp – cum ar fi la un loc de muncă de birou sau uitându-se la televizor – au mai multe șanse să moară mai devreme, dar activitatea fizică moderată spre viguroasă (MVPA) elimină acest risc. Studiul susține recomandarea medicilor șefi din Marea Britanie conform căreia oamenii trebuie să aibă ca obiectiv 150 de minute de MVPA pe săptămână – aproximativ 21 de minute pe zi.

Printre exemplele de activitate moderată se numără mersul pe jos foarte rapid, curățenia intensă, cum ar fi spălatul geamurilor sau trecerea cu mopul, mersul pe bicicletă la 10-12 mile pe oră sau badmintonul.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Activitățile viguroase includ drumeții, jogging la 6 mph sau mai repede, lopătatul, ciclismul rapid, fotbalul, baschetul sau tenisul. Orientările din Marea Britanie spun: Pentru o sănătate fizică și mentală bună, adulții ar trebui să încerce să fie activi fizic în fiecare zi. Orice activitate este mai bună decât niciuna, iar mai multă activitate este și mai bună.”

În noul studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine, experții au examinat datele a 11.989 de persoane de peste 50 de ani, împărțite în proporție de 50/50 între bărbați și femei, din Norvegia, Suedia și SUA. Persoanele participante la studiu au purtat dispozitive de urmărire a activității care le-au măsurat MPVA.

În total, 5.943 de persoane au petrecut mai puțin de 10,5 ore pe zi stând jos, în timp ce 6.042 au petrecut 10,5 ore sau mai mult fiind sedentare. Pe parcursul unei perioade de urmărire de cinci ani, 6,7% (805) dintre persoane au murit.

Citește și: