• Asasinarea președintelui John F. Kennedy din 22 noiembrie 1963 este un moment de referință în istoria americană, însă rămâne învăluit în mister.
  • Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va desecretiza și restul documentelor ce detaliază circumstanțele asasinării.
  • Rămâne incertă implicarea CIA care este posibil să-l fi avut sub supraveghere pe Lee Harvey Oswald de mai mult timp.

Donald Trump pregătește o nouă mișcare. Ținând cont de angajamentele sale din campanie, președintele ales al SUA promite desecretizarea tuturor documentelor cu privire la asasinarea lui John F. Kennedy din 1963, anunță The Economic Times. Momentul este unul de mare importanță în istoria modernă a Statelor Unite, iar circumstanțele incerte în care acesta a avut loc a alimentat de-a lungul timpului diverse ipoteze, unele dintre ele conspiraționiste.

De ce vine acum decizia desecretizării?

Documentul din 1992 denumit President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act prevedea desecretizarea tuturor documentelor cu privire la eveniment până în anul 2017. Decizia a fost amânată din considerente de securitate, atât în timpul președinției Biden, cât și în timpul celei lui Trump. Hotărârea de acum vine și în contextul în care Robert F. Kennedy Jr. a fost ales ca viitor Secretar al Sănătății, acesta fiind un nepot al lui JFK.

Cine a fost John F. Kennedy

John F. Kennedy a fost al 35-lea președinte al SUA, iar mandatul său a durat din 1961 până în noiembrie 1963 la moartea sa. JFK este celebru pentru rolul său important în gestionarea Crizei Rachetelor din Cuba (1962), dar și pentru activitatea sa reformatoare în sfera domestică.

Recomandări

UNDE MERGI AZI?
UNDE AU MERS ROMÂNII
CUM E VREMEA AZI?
CE CADOURI IEI DE CRĂCIUN?
CE MAI FACE MUSK
ISLANDA VREA ÎN UE

Acesta a fost asasinat de către Lee Harvey Oswald cu o pușcă cu lunetă în timp ce se deplasa cu coloana oficială în Dallas, Texas. Faptul că ucigașul și-a negat implicarea directă în organizarea asasinatului, dar și că Oswald a fost el însuși ucis două zile mai târziu, au alimentat diverse teorii ale conspirației. Comisia Warren, înființată special pentru anchetarea cazului, a declarat faptul că Oswald a acționat de unul singur.

Cu toate acestea, majoritatea publicului american este de părere că situația este cu totul alta. Se preconizează că dezvăluirile lui Trump vor redefini narativa oficială, mai ales din punct de vedere al implicării CIA și nu numai. Aceasta din urmă reprezintă și una dintre cele mai populare conspirații vehiculate în rândul publicului american- printre altele se numără și posibila implicare a KGB, a Cubei comuniste sau chiar a vicepreședintelui (devenit ulterior președinte) Lyndon B. Johnson.

Citește și