• Într-o țară democratică puterea se va folosi întotdeauna de majoritatea parlamentară pentru a-şi consolida poziția.
  • Democrația în sine nu apără presa, ci cetățenii, dacă doresc şi cer adevărul.
  • Guvernul ungar a făcut tot ce s-a putut pentru a domina presa, însă nu a reuşit complet în 12 ani.

„O anumită parte a presei”, spunea Ion Iliescu la apogeul puterii sale despre presa care îl incomoda. Întotdeauna va exista ceea ce a descris el o anumită parte a presei atât timp cât puterea nu îşi va respecta cuvântul dat. Și te duc peste graniță. Ungaria este un exemplu de: Așa nu.

În Ungaria, guvernul Orban guvernează de 12 ani cu o majoritate de două treimi, ceea ce îi permite să modifice orice lege dorește, inclusiv Constituția. Prin aceasta, el reduce ceea ce dorește la tăcere și deturnează bani în folosul oligarhilor, care cumpără organe de presă și reduc independența presei.

Referitor la diferențele dintre presa din România și cea din Ungaria, în România, guvernul este mai reținut, se teme mai mult de presă decât în Ungaria și nu poate să modifice orice lege dorește. Acest lucru se poaate schimba dacă partidele PNL și PSD se vor uni și mai mult și vor forma o majoritate în Parlament, care le va permite să facă aceste lucruri pentru care guvernul Orban le oferă exemple concrete.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Există un cadru democratic care poate fi depășit, limitat, în funcție de intențiile guvernului. Dacă un guvern vrea să arate că poate să strice democrația după bunul plac și să spună că aceea este democrație, într-un mod evident, o poate face. În acest caz, cetățenii trebuie să ceară dreptul la adevăr și dreptul lor de a fi informați printr-o presă independentă.

Citește și