• Emiterea unui mandat de arestare internaţional este necesară pentru ca Putin şi alţi lideri ruşi să răspundă pentru crimele comise în Ucraina de la începutul invaziei, din 24 februarie, spune ea.
  • În cinci săptămâni de război, mii de ucraineni au fost ucişi, câteva milioane de ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi cartiere întregi din unele oraşe au fost distruse de bombardamente.
  • Pentru Carla Del Ponte, emiterea unui mandat de arestare este semnalul că „o activitate de investigare a fost efectuată”.

Fostul procuror al Tribunalelor Penale Internaționale pentru fosta Iugoslavie și Rwanda, Carla Del Ponte, îndeamnă justiția internațională să emită un mandat internațional de arestare pentru crime de război împotriva lui Vladimir Putin și a unor înalți responsabili politici și militari

„Putin este un criminal de război”, a declarat jurista din Elveţia, în vârstă de 75 de ani, care a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps.

Emiterea unui mandat de arestare internaţional este necesară pentru ca Putin şi alţi lideri ruşi să răspundă pentru crimele comise în Ucraina de la începutul invaziei, din 24 februarie, spune ea.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

În cinci săptămâni de război, mii de ucraineni au fost ucişi, câteva milioane de ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi cartiere întregi din unele oraşe au fost distruse de bombardamente. Pentru Carla Del Ponte, emiterea unui mandat de arestare este semnalul că „o activitate de investigare a fost efectuată”.

„Este singurul instrument care există şi care permite arestarea autorului unei crime de război şi aducerea lui în faţa” justiţiei internaţionale, argumentează Carla Del Ponte.

„Emiterea unui astfel de mandat nu înseamnă că Putin va fi arestat; dacă rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă îi va fi imposibil să iasă din ţară, iar acesta ar fi un semnal important care arată că numeroase state sunt împotriva lui”, explică Del Ponte.

Parchetul CPI, cu sediul la Haga, a deschis, pe 3 martie, o anchetă preliminară privind posibile crime de război în Ucraina, după ce a primit sprijinul a peste 40 de state membre ale tribunalului.