Casa Albă condamnă atacul „oribil” în urma căruia preşedintele din Haiti a murit

Biden riscă să și-i pună în cap pe bogații Americii. Planul de 2.300 de miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii, acoperit prin majorarea taxelor pentru corporații Mediafax Foto/AP

Administraţia Joseph Biden a condamnat vehement, miercuri, atacul „oribil” soldat cu moartea preşedintelui statului Haiti, Jovenel Moise, informează agenţia Associated Press.

„Mesajul adresat poporului din Haiti este că avem de-a face cu o tragedie. Este o crimă oribilă şi ne pare rău pentru pierderea suferită. Suntem alături de poporul haitian şi suntem pregătiţi să oferim orice fel de asistenţă ar solicita”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat, miercuri dimineaţă, de un grup de comando format din mercenari străini, a anunțat premierul ţării Claude Joseph. Potrivit informațiilor oficiale, soţia preşedintelui, Martine Moise, a fost rănită în atac şi este spitalizată. Presa haitiană a anunțat că ea a murit la spital.

„Preşedintele a fost asasinat, în reşedinţa sa, de străini care vobeau engleză şi spaniolă. A fost atacat în reşedinţa prezidenţială. Situaţia de securitate este sub control”, a declarat premierul în funcţie, Claude Joseph.

Armata a fost mobilizată pentru a ajuta poliţia în menţinerea ordinii publice.

Cine era Jovenel Moise

Jovenel Moïse, un fost antreprenor în vârstă de 53 de ani, devenise preşedinte al statului Haiti în februarie 2017.

Haiti, cea mai săracă naţiune de pe continentul american, se confruntă cu probleme sistemice de securitate, în contextul activităţilor a numeroase grupuri infracţionale.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut în mai multe rânduri convocarea alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate anul acesta.

Jovenel Moïse tocmai desemnase un nou prim-ministru, Ariel Henry, şi anunţase intenţia de a convoca alegeri anticipate.