• Jovenel Moise, președintele în exercițiu al statului Haiti, a fost ucis miercuri dimineață, relatează Business Insider.
  • Armata a fost mobilizată pentru a ajuta poliţia în menţinerea ordinii publice.

Actualizare 21:08 Asasinii președintelui din Haiti s-ar fi dat drept agenți ai SUA: „Aceasta este o operațiune DEA!”

Pe o filmare postată pe contul de Twitter Disclose.tv, se aude cum asasinii strigă: „Aceasta este o operațiune DEA. Toată lumea să se retragă. Aceasta este o operațiune DEA”.

Actualizare 16:00. Administraţia Joseph Biden a condamnat vehement atacul „oribil” soldat cu moartea preşedintelui statului Haiti, Jovenel Moise.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
Martine Moise, prima doamnă a Haitiului. Foto: Facebook

Actualizare 15:20. Republica Dominicană și-a închis granița cu Haiti, transmite agenția Efe citând surse militare.

Președintele Luis Abinader a ordonat închiderea celor patru puncte de trecere a frontierei cu Haiti și a ordonat consolidarea supravegherii în zonă, potrivit unui responsabil al Corpului specializat de securitate a frontierelor terestre (Cesfront).

De asemenea, Aeroportul din Port-au-Prince din Haiti a fost închis. Mai multe zboruri programate către aeroportul din capitala Haiti au fost anulate sau deviate către alte terminale din țări terțe.

Știrea inițială:

Jovenel Moise a fost ucis în reședința sa privată, în noaptea de marți spre miercuri, de către un grup de atacatori, a anunțat premierul haitian Claude Joseph, într-un comunicat.

Atacatorii nu au fost identificați, dar sursa citată a precizat că aceștia erau vorbitori de limbă spaniolă.

Prima doamnă Martine Moise a fost, de asemenea, rănită prin împușcare în timpul atacului, se arată în comunicat.

„În jurul orei 1 dimineața, în noaptea de marți 6 spre miercuri 7 iulie 2021, un grup de indivizi neidentificați, dintre care unii vorbeau în limba spaniolă, au atacat reședința privată a președintelui Republicii și l-au rănit astfel mortal pe șeful statului”, a anunțat șeful guvernului într-un comunicat.

„Condamnând acest act odios, inuman și barbar”, premierul îndeamnă „populația la calm” și dă asigurări că „situația de securitate a țării este sub control”.

Contextul în care a avut loc asasinarea președintelui din Haiti

Haiti se confruntă cu probleme sistemice de securitate, în contextul activităţilor a numeroase grupuri infracţionale.

Asasinatul a avut loc în contextul unui val tot mai mare de violențe.

O țară săracă din Caraibe, Haiti este divizată din punct de vedere politic, se confruntă cu o criză umanitară tot mai mare și cu penuria de alimente, existând temeri privind dezordinea generalizată, transmite Reuters.

Jovenel Moise Moise s-a confruntat cu proteste violente de când a preluat funcția de președinte, în 2017, iar opoziția l-a acuzat anul acesta că a încercat să instaureze o dictatură prin depășirea mandatului său și devenind mai autoritar – acuzații pe care acesta le-a negat.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut în mai multe rânduri convocarea alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate anul acesta.

Jovenel Moise tocmai desemnase un nou prim-ministru, Ariel Henry, şi anunţase intenţia de a convoca alegeri anticipate.