• În prezent, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii, impun Rusiei costuri economice severe și imediate ca răspuns la războiul ales de Putin împotriva Ucrainei.
  • Acțiunile de astăzi includ sancțiuni financiare radicale și controale stricte ale exporturilor, care vor avea un impact profund asupra economiei, sistemului financiar și accesului Rusiei la tehnologie de ultimă generație.
  • Măsurile de sancționare impun costuri severe pentru cele mai mari instituții financiare ale Rusiei și vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar global.

Rusia se va confrunta cu sancțiuni masive ca urmare a izolării sale de sistemul financiar și comercial global și de tehnologia de ultimă oră.

În prezent, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii, impun Rusiei costuri economice severe și imediate ca răspuns la războiul ales de Putin împotriva Ucrainei. Acțiunile de astăzi includ sancțiuni financiare radicale și controale stricte ale exporturilor, care vor avea un impact profund asupra economiei, sistemului financiar și accesului Rusiei la tehnologie de ultimă generație. Măsurile de sancționare impun costuri severe pentru cele mai mari instituții financiare ale Rusiei și vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar global.

Prin sancțiunile financiare de astăzi, am vizat toate cele zece cele mai mari instituții financiare din Rusia, inclusiv prin impunerea de sancțiuni privind blocarea totală și sancțiunile privind conturile corespondente și conturile de plăți directe, precum și restricții privind datoriile și acțiunile, în cazul instituțiilor care dețin aproape 80% din activele sectorului bancar rusesc. Măsurile fără precedent de control al exporturilor vor bloca mai mult de jumătate din importurile de înaltă tehnologie ale Rusiei, restricționând accesul Rusiei la inputuri tehnologice vitale, atrofiindu-i baza industrială și subminând ambițiile strategice ale Rusiei de a-și exercita influența pe scena mondială. Impactul acestor măsuri va fi amplificat în mod semnificativ datorită cooperării multilaterale istorice cu o gamă largă de aliați și parteneri care reflectă acțiunile noastre, inhibând ambiția lui Putin de a diversifica economia fragilă și unidimensională a Rusiei. Amploarea agresiunii lui Putin și amenințarea pe care o reprezintă pentru ordinea internațională necesită un răspuns hotărât, iar noi vom continua să impunem costuri severe dacă acesta nu își schimbă cursul.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Acțiunile amenințătoare ale lui Putin și acum agresiunea sa neprovocată împotriva Ucrainei sunt întâmpinate cu un nivel fără precedent de cooperare multilaterală. Statele Unite salută angajamentele asumate de Australia, Canada, Uniunea Europeană, Japonia și Regatul Unit că vor întreprinde, de asemenea, acțiuni la fel de energice pentru a trage Rusia la răspundere – demonstrând forța parteneriatelor noastre și aprofundând impactul asupra Rusiei mai mult decât orice acțiune pe care am fi putut-o întreprinde singuri. Acest lucru urmează acțiunii noastre comune de la începutul acestei săptămâni de a impune o primă tranșă de sancțiuni severe împotriva Rusiei.

Ca urmare a războiului ales de Putin, Rusia se va confrunta cu o presiune imediată și intensă asupra economiei sale și cu costuri masive din cauza izolării sale de sistemul financiar global, de comerțul global și de tehnologia de ultimă oră. Aceasta include izolarea celei mai mari bănci rusești de sistemul financiar american – o lovitură semnificativă pentru capacitatea sa de a funcționa și de a procesa comerțul global. Aceasta include, de asemenea, sancțiuni de blocare totală a celei de-a doua bănci ca mărime a Rusiei – înghețarea oricăror active ale acesteia care intră în contact cu sistemul financiar american. Capacitatea Rusiei de a avea acces la piețele globale, de a atrage investiții și de a utiliza dolarul american va fi devastată.

Economia Rusiei s-a confruntat deja cu o presiune intensificată în ultimele săptămâni; chiar astăzi, piața sa bursieră s-a scufundat la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani și jumătate, iar rubla a slăbit dincolo de cel mai slab preț de decontare zilnică înregistrat vreodată – chiar înainte de a fi impuse sancțiuni suplimentare. Cu aceste noi măsuri stricte, aceste presiuni se vor acumula și mai mult și vor suprima creșterea economică a Rusiei, vor crește costurile de împrumut, vor crește inflația, vor intensifica ieșirile de capital și vor eroda baza sa industrială. Statele Unite și aliații și partenerii noștri sunt uniți și vor continua să impună costuri, forțându-l pe Putin să se orienteze către alte țări care nu pot replica punctele forte financiare și tehnologice ale piețelor occidentale.
Astăzi, Statele Unite au desfășurat următoarele acțiuni:

  • Întreruperea legăturii cu sistemul financiar american pentru cea mai mare instituție financiară din Rusia, Sberbank, inclusiv 25 de filiale, prin impunerea de sancțiuni pentru conturile corespondente și conturile de plată. Această acțiune va restricționa accesul Sberbank la tranzacțiile efectuate în dolari. Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia, deține aproape o treime din totalul activelor sectorului bancar rusesc, este puternic conectată la sistemul financiar mondial și este critică din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rusesc.
  • Sancțiuni de blocare totală a celei de-a doua mari instituții financiare din Rusia, VTB Bank (VTB), inclusiv a 20 de filiale. Această acțiune va îngheța orice active ale VTB care au legătură cu sistemul financiar american și va interzice persoanelor din SUA să trateze cu acestea. VTB deține aproape o cincime din totalul activelor sectorului bancar rusesc, este puternic expusă la sistemele financiare din SUA și din Occident și este critică din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rusesc.
  • Sancțiuni de blocare totală a altor trei instituții financiare rusești importante: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC și Novikombank – și 34 de filiale. Aceste sancțiuni îngheață orice active ale acestor instituții care intră în contact cu sistemul financiar american și interzic persoanelor din SUA să trateze cu acestea. Aceste instituții financiare joacă un rol important în economia rusă.
  • Noi restricții privind datoriile și participațiile la capital pentru treisprezece dintre cele mai importante întreprinderi și entități rusești. Aceasta include restricții privind toate tranzacțiile, furnizarea de finanțare și alte tranzacții cu datorii noi cu scadență mai mare de 14 zile și cu acțiuni noi emise de treisprezece întreprinderi și entități rusești de stat: Sberbank, AlfaBank, Banca de Credit din Moscova, Gazprombank, Banca Agricolă Rusă, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot și Căile Ferate Ruse. Aceste entități, printre care se numără companii esențiale pentru economia rusă, cu active estimate la aproape 1.400 de miliarde de dolari, nu vor putea obține bani prin intermediul pieței americane – o sursă cheie de capital și de generare de venituri, ceea ce limitează capacitatea Kremlinului de a obține bani pentru activitatea sa.
  • Sancțiuni suplimentare de blocare totală a elitelor rusești și a membrilor familiilor acestora: Serghei Ivanov (și fiul său, Serghei), Nikolai Patrushev (și fiul său, Andrey), Igor Sechin (și fiul său Ivan), Andrey Puchkov, Yuriy Solviev (și două companii imobiliare pe care le deține), Galina Ulyutina și Alexander Vedyakhin. Această acțiune include persoane care s-au îmbogățit pe seama statului rus și care și-au ridicat membrii familiei lor în unele dintre cele mai înalte poziții de putere din țară. De asemenea, include personalități financiare care se află în fruntea celor mai mari instituții financiare din Rusia și care sunt responsabile pentru furnizarea resurselor necesare pentru a sprijini invazia lui Putin în Ucraina. Această acțiune vine în continuarea acțiunii de ieri care vizează elitele rusești și membrii familiilor acestora și le taie accesul la sistemul financiar american, îngheață orice active pe care le dețin în Statele Unite și le blochează călătoriile în Statele Unite.
  • Costuri asupra Belarusului pentru sprijinirea unei noi invazii în Ucraina prin sancționarea a 24 de persoane și entități belaruse, inclusiv vizând capacitățile militare și financiare ale Belarusului prin sancționarea a două bănci de stat belaruse importante, a nouă firme de apărare și a șapte oficiali și elite legate de regim. Facem apel la Belarus să își retragă sprijinul pentru agresiunea rusă în Ucraina.
  • Restricții radicale asupra armatei ruse pentru a da o lovitură ambițiilor militare și strategice ale lui Putin. Aceasta include măsuri împotriva utilizatorilor finali militari, inclusiv a Ministerului rus al Apărării. Exporturile a aproape tuturor articolelor americane și a articolelor produse în țări străine care utilizează anumite programe, tehnologii sau echipamente de origine americană vor fi restricționate pentru utilizatorii finali militari vizați. Aceste restricții cuprinzătoare se aplică Ministerului rus al Apărării, inclusiv Forțelor Armate ale Rusiei, indiferent unde se află.
  • Restricții la nivelul întregii Rusii pentru a bloca importul de bunuri tehnologice esențiale pentru o economie diversificată și pentru capacitatea lui Putin de a-și proiecta puterea. Aceasta include refuzul la nivelul întregii Rusii a exporturilor de tehnologie sensibilă, vizând în primul rând sectoarele de apărare, aviație și maritim, pentru a tăia accesul Rusiei la tehnologie de vârf. Pe lângă restricțiile radicale asupra sectorului rusesc de apărare, guvernul Statelor Unite va impune restricții la nivelul întregii Rusii asupra tehnologiilor americane sensibile produse în țări străine folosind software, tehnologie sau echipamente de origine americană. Aceasta include restricții la nivelul Rusiei în ceea ce privește semiconductorii, telecomunicațiile, securitatea criptării, laserele, senzorii, navigația, avionica și tehnologiile maritime. Aceste controale severe și susținute vor tăia accesul Rusiei la tehnologii de ultimă oră.
  • O cooperare multilaterală istorică care servește drept multiplicator de forță în restricționarea a peste 50 de miliarde de dolari în inputuri-cheie pentru Rusia – cu un impact mult mai mare decât cel din producția Rusiei. Ca urmare a acestei coordonări multilaterale, vom oferi o scutire pentru alte țări care adoptă măsuri la fel de stricte. Țările care adoptă restricții de export substanțial similare sunt scutite de noile cerințe de acordare a licențelor americane pentru articolele produse în țările lor. Uniunea Europeană, Australia, Japonia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit au comunicat deja planurile lor de acțiuni paralele. Această coordonare fără precedent extinde în mod semnificativ domeniul de aplicare a restricțiilor impuse Rusiei. Angajamentul suplimentar cu aliații și partenerii va continua pentru a maximiza impactul asupra capacităților militare ale Rusiei.