Casa Albă vrea să rezolve problema lipsei de profesori

First lady Jill Biden listens during a briefing on humanitarian efforts for those displaced by the war in Ukraine from United Nations agencies, NGOs, and the Romanian government during a visit to the U.S. Embassy in Bucharest, Romania., Saturday, May 7, 2022. (AP Photo/Susan Walsh, Pool) Foto: AP
  • Prima doamnă Jill Biden, ea însăși profesoară, va susține o discuție la Casa Albă despre provocările învățământului.
  • ZipRecruiter aruncă pe piață un nou portal online de locuri de muncă special pentru școli.
  • Casa Albă încurajează guvernele de stat și locale să cheltuiască fondurile American Rescue Plan pentru creșterea salariilor profesorilor.

Administraţia Biden a anunţat miercuri o serie de iniţiative pentru a face faţă problemelor de recrutare a profesorilor în SUA – care în opinia sa sunt cauzate de salariile prea mici -, în special în colaborare cu site-uri de căutare de locuri de muncă şi cu sindicate, potrivit USA Today.

Iniţiativele urmează să fie expuse în cursul zilei de miercuri, la Casa Albă, sub coordonarea soţiei preşedintelui Joe Biden, Jill Biden, ea însăşi profesoară într-o universitate publică.

,,Prea multe şcoli au dificultăţi în a ocupa poziţii de profesori„, constată executivul american într-un comunicat, făcând apel la creşterea salariilor.

,,În medie, profesorii câştigă cu 33% mai puţin decât alte persoane active cu o diplomă de învăţământ superior” , îşi exprimă regretul Casa Albă, care subliniază că salariul săptămânal al profesorilor în şcolile americane, ajustat la inflaţie, nu a crescut în medie decât cu 29 de dolari între 1996 şi 2021.

Deşi executivul american nu controlează direct la nivel federal recrutarea şi remunerarea profesorilor, competenţe care aparţin statelor şi colectivităţilor locale, el are totuşi puterea de a acţiona indirect.

Casa Albă a anunţat astfel iniţiative pentru crearea a trei site-uri specializate pentru a încuraja recrutarea profesorilor.

Departamentul Educaţiei şi Departamentul Muncii le-au scris, de altfel, colectivităţilor locale pentru a le încuraja să apeleze la fondurile publice disponibile, adică mai multe sute de miliarde de dolari pentru cheltuieli, votate pentru a relansa economia americană după pandemia de COVID-19.

Executivul american a mai precizat că mai multe organizaţii sindicale vor colabora în privinţa recrutărilor prin ucenicie.

De asemenea, Casa Albă îi încurajează pe profesorii din ţară să exploateze mecanismele de ştergere a datoriei studenţeşti care le sunt puse la dispoziţie.