• 116 spitale vor beneficia de finanțare pentru reducerea infecțiilor și modernizare
  • Alte 69 de spitale au fost finanțate pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate prin PNRR
  • În 2023 s-a finalizat construcția și dotarea a 11 centre de radioterapie

Bilanț de final de an la Ministerul Sănătății. Nu contabilizăm cât de sănătoși am fost, ci câți bani am atras în sectorul sanitar în 2023. Peste 3.600 de proiecte din domeniul sănătății au primit 11 miliarde de lei finanțare nerambursabilă din PNRR în 2023.

Ce ne arată bilanțul Ministerului Sănătății?

Vorbim de bani din PNRR pe care nu trebuie să-i dăm înapoi, dar trebuie să contribuim și noi cu finanțare la aceste proiecte și voi începe cu cele mai mari. În 2023 au fost semnate 24 de contracte de finanțare pentru construcția noilor spitale. Din această categorie fac parte cele 3 centre pentru marii arși de la Timișoara, Târgul Mureș și Capitală, pe care le așteptăm de atâția ani.

De asemenea, 116 spitale vor beneficia de finanțare pentru reducerea infecțiilor nosocomiale, dar și  pentru modernizare modernizarea sălilor de operații și dezvoltarea unor laboratoare de microbiologie. Tot prin PNRR, alte 69 de spitale au primit finanțare pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Bani au mai mers și la îngrijirea copiilor și nou-născuților. 35 de spitale au primit bani pentru reabilitarea secțiilor de neonatologie, extinderea cu 124 de noi paturi de ATI nou-născuți, dar și construcția a 8 centre de traing pentru personalul de specialitate.

Tot anul ăsta s-au deschis și 11 centre de radioterapie cu bani de la Banca Mondială. Alte 490 de milioane au mers către 69 de spitale pentru finanțarea ambulatoriilor de specialitate. Nu în ultimul rând, peste 3.000 de cabinete de medicină de familie au fost reabilitate și dotate în 2023.

Citește și