• Vor plăti sau nu românii pentru vaccinul împotriva COVID? Acest subiect a stârnit o dispută în partidul de guvernare, existând reacții diferite între președintele PNL și premier.
  • Un contract dintre UE și Pfizer, scurs către presă în luna aprilie, arată că prețul unei doze de vaccin împotriva coronavirus a fost stabilit la minimum 15,5 euro.

Ludovic Orban a anunțat azi că vaccinarea anti-COVID pentru persoanele care nu sunt considerate vulnerabile ar putea fi făcută contracost, ca în cazul gripei. Președintele PNL a adăugat că „într-un viitor oarecare” românii vor plăti pentru vaccin deoarece „statul român suportă toate costurile de vaccinare” pe durata acestei „situații excepționale”.

Florin Cîțu a intervenit ulterior și l-a corectat pe șeful său pe linie de partid, spunând că vaccinul anti-COVID „este și rămâne gratuit în România”.

Cu cât cumpără UE vaccinul anti-COVID?

Potrivit unui articol Reuters din luna aprilie a acestui an, Uniunea Europeană plătește 15,5 euro pentru fiecare doză de vaccin Pfizer/BioNTech. Suma este prevăzută în primul contract semnat de Comisia Europeană cu cele două companii.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Conform contractului, UE a fost de acord să plătească în medie 15,5 euro pentru primele 200 de milioane de doze. De asemenea, a fost de acord să plătească același preț pentru alte 100 de milioane de doze, iar după acest termen prețul ar urma să crească.

Între timp, UE a semnat cu Pfizer/BioNTech un al doilea contract, pentru alte 300 de milioane de doze, despre care oficialii UE au declarat că a păstrat același preț ca și în cazul primului contract.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu BioNTech şi Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin. Acest contract ar fi fost negociat cu prețul de 19,5 euro pe doză.

În aceste condiții, deoacamdată este incert dacă și cât ar urma să plătească românii pentru o doză de vaccin anti-COVID.

La fel, rămâne neclar dacă costul vaccinului negociat de Comisia Europeană va fi transferat de autoritățile române către cei care vor să se imunizeze după ce campania actuală va dispărea.

Trebuie luat în calcul că, în această situație, prețul ar putea fi influențat și de un eventual adaos comercial, dar și de un posibil tarif care să meargă la personalul medical pentru procedura propziu-zisă de vaccinare.