Câte arme nucleare are Rusia în comparație cu Marea Britanie, SUA, Europa și restul lumii

arme

A Ukrainian serviceman fires an NLAW anti-tank weapon during an exercise in the Joint Forces Operation, in the Donetsk region, eastern Ukraine, Tuesday, Feb. 15, 2022. While the U.S. warns that Russia could invade Ukraine any day, the drumbeat of war is all but unheard in Moscow, where pundits and ordinary people alike don't expect President Vladimir Putin to launch an attack on its ex-Soviet neighbor. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Președintele rus Vladimir Putin a lansat un avertisment înfricoșător către națiunile occidentale după ce a declarat că nu este o cacealma” că ar putea recurge la arme nucleare.

Liderul de la Kremlin a declarat: Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi toate mijloacele pe care le avem. Aceasta nu este o cacealma”.

Declarația alarmantă vine în timp ce Ucraina își continuă contraofensiva pe teritoriul ocupat de Rusia în interiorul granițelor sale. Putin a anexat Crimeea în 2014 și a anunțat referendumuri în Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson.

Este probabil ca referendumul să fie puțin mai mult decât o farsă, dar ar putea duce la ceea ce Rusia consideră a fi un răspuns justificat” la atacurile asupra teritoriului anexat.

Aceasta a stârnit temeri că Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva dușmanilor săi, iar fostul consilier al lui Putin, Serghei Markov, a declarat pentru BBC: În Rusia există o mobilizare parțială și pentru ascultătorii dumneavoastră britanici, Vladimir Putin v-a spus că ar fi gata să folosească arme nucleare împotriva țărilor occidentale… inclusiv împotriva Marii Britanii”.

Din cauza sancțiunilor economice și a faptului că Marea Britanie și aliații săi din NATO au furnizat arme Ucrainei în lupta acesteia împotriva forțelor lui Putin, Rusia consideră că Marea Britanie este un agresor în acest război.

Armele nucleare ale Rusiei includ rachete balistice intercontinentale, sau ICBM, au capacitatea de a parcurge mii de kilometri. Datele elaborate de Arms Control Association susțin că atât Rusia, cât și SUA au mii de arme nucleare, iar Marea Britanie, Franța și China au, de asemenea, câteva sute.

Submarinul nuclear din clasa Trident al Marinei Regale, Vanguard, face parte din forța de descurajare nucleară a Regatului Unit.

Cum se compară armele nucleare rusești cu cele din restul lumii?

Rusia – 6.257
America – 5.550
Marea Britanie – 225
Franța – 290
China – 350
Israel – 90
Pakistan – 165
India – 156
Coreea de Nord – 40
Ucraina nu deține arme nucleare

După sfârșitul Războiului Rece în 1991 și destrămarea Uniunii Sovietice – din care Ucraina făcea parte – un număr mare de bombe nucleare au fost lăsate în Ucraina de către Moscova. Cu toate acestea, Ucraina a luat decizia de a scăpa de arme, optând în schimb pentru denuclearizarea completă.

Disuasiunea nucleară a Marii Britanii se bazează pe Royal Navy, care menține cel puțin un submarin cu rachete balistice înarmat nuclear în ocean și nedetectat în permanență. Sistemul este în funcțiune din 1969 și poate fi activat doar de către prim-ministru – în prezent Liz Truss – chiar dacă este desfășurat în cadrul unei acțiuni NATO.

Opțiunile nucleare reprezintă cea mai drastică armă din arsenalul superputerilor, iar decizia de a le folosi are cele mai grave consecințe posibile. Tratatul de neproliferare a armelor nucleare este în vigoare din 1970. Acesta a fost semnat de Regatul Unit și de SUA, precum și de Uniunea Sovietică (în prezent Rusia), iar în total 191 de țări au aderat la tratat.

În ciuda acestui fapt, posibilitatea de a folosi incredibilele arme mortale pare tot mai aproape după amenințarea lui Putin. Acesta a adăugat: Integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate, repet, cu toate mijloacele pe care le avem. Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vânturile predominante se pot întoarce în direcția lor”.

Exit mobile version