• Papa Benedict al XVI-lea, cu numele real Joseph Aloisius Ratzinger, s-a născut pe 16 aprilie 1927 în Bavaria, Germania. A fost hirotonit ca preot în 1951 şi a devenit profesor de teologie în 1958.
  • Din 2002 a devenit decan al Colegiului Cardinanilor, iar în 2005 a fost ales Papă ca urmare a morţii Papei Ioan Paul al II-lea şi a susţinut o întoarcere la valorile creştine fundamentale pentru a contracara secularizarea crescută a multor ţări occidentale.
  • Papa Emeritus Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la reşedinţa sa, Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Avea 95 de ani. Secretarul său a spus că ultimele sale cuvinte au fost „Signore ti amo ” (în italiană „Doamne, te iubesc”).

Ştirea iniţială – Înmormântarea Papei Emeritus Benedictus al XVI-lea se va desfăşura pe 5 ianuarie 2023 în Piaţa Sf. Petru, la ora 9:30 după ora Italiei. 

Ceremonia va fi condusă de Papa Francisc, transmite Sky News

La înmormântare vor participa episcopul Georg Ganswein, secretarul său personal din 2003, şi episcopul Diego Ravelli.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Va fi pentru prima dată când un papă va participa la o înmormântarea  predecesorului său, conform New York Times , descrisă ca un „precedent neobişnuit”. 

Moartea Papei emerit lasă îndureraţi 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume, inclusiv 870,774 de romano-catolici şi 150,593 de greco-catolici din România. 


Papa Benedict al XVI-lea, cu numele real Joseph Aloisius Ratzinger, s-a născut pe 16 aprilie 1927 în Bavaria, Germania. A fost hirotonit ca preot în 1951 şi a devenit profesor de teologie în 1958.

A fost numit Arhiepiscop de München şi Freising, iar în 1977 a fost numit cardinal. În 1981 a fost numit Prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

Din 2002 a devenit decan al Colegiului Cardinanilor, iar în 2005 a fost ales Papă ca urmare a morţii Papei Ioan Paul al II-lea şi a susţinut o întoarcere la valorile creştine fundamentale pentru a contracara secularizarea crescută a multor ţări occidentale.

Benedict a reînviat multe tradiţii, inclusiv Liturghia Tridentină, a întărit relaţia dintre Biserică şi arta, a reintrodus veşmintele papale tradiţionale şi a promovat folosirea limbii latinei.

La 11 februarie 2013, Benedict şi-a anunţat demisia, invocând vârsta înaintată şi problemele de sănătate, fiind prima demisiea al unui papă de la Grigore al XII-lea în 1415. A fost succedat de Francisc.

Papa Emeritus Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la reşedinţa sa, Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Avea 95 de ani. Secretarul său a spus că ultimele sale cuvinte au fost „Signore ti amo ” (în italiană „Doamne, te iubesc”).