• Jurnalista însărcinată care a primit sprijin din partea liderilor afgani se va putea întoarce în Noua Zeelandă.
  • Viceprim-ministrul Grant Robertson a declarat că lui Bellis i s-a oferit un voucher pentru o cameră.
  • Cazul ei a devenit rapid o rușine pentru Noua Zeelandă, care are mii de cetățeni așteptând în străinătate să se deschidă un loc în hotelurile de carantină de la graniță.

Jurnalista neozeelandeză însărcinată a primit refugiu în Afganistan din cauza politicii de frontieră COVID-19 a țării sale. Aceasta a declarat marți că se va întoarce acasă după ce guvernul din Noua Zeelandă i-a oferit o cale de întoarcere.

Propunerea guvernamentală a presupus o retragere din partea Noii Zeelande, după ce oficialii au insistat anterior că Charlotte Bellis trebuie să depună o nouă cerere pentru un loc în hotelurile de carantină ale țării, care sunt blocate. Viceprim-ministrul Grant Robertson a declarat că jurnalistei i s-a oferit un voucher pentru o cameră.

„Mă voi întoarce în țara mea natală, Noua Zeelandă, la începutul lunii martie, pentru a da naștere fetiței noastre”, a declarat Bellis într-un comunicat. „Suntem foarte încântați să ne întoarcem acasă și să fim înconjurați de familie și prieteni într-un moment atât de special”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cazul ei a devenit rapid o rușine pentru Noua Zeelandă, care are mii de cetățeni așteptând în străinătate să se deschidă un loc în hotelurile de carantină de la graniță administrate de militari.

Bellis a declarat că a dorit să le mulțumească concetățenilor neozeelandezi pentru sprijinul lor și că va continua să provoace guvernul să găsească o soluție pentru controalele la frontieră. Ea a adăugat că a fost dezamăgită că decizia a fost una singulară și că nu a oferit o cale de întoarcere acasă pentru alte neozeelandeze însărcinate.

Ea a declarat recent că fiecare zi a fost o luptă. În prezent, însărcinată în 25 de săptămâni, ea a spus că a încercat fără succes să intre în Noua Zeelandă printr-un sistem de tip loterie și apoi a solicitat o întoarcere de urgență, dar a fost respinsă.

Jurnalista și partenerul său vor putea pleca împreună

Chris Bunny, șeful sistemului de carantină din Noua Zeelandă, a declarat că noua ofertă i-a fost făcută lui Bellis doar pentru că Afganistanul este extrem de periculos și există riscul de terorism. El a spus că există o capacitate limitată de a ajuta oamenii de pe teren, mai ales după retragerea forțelor americane de anul trecut.

Bellis, în vârstă de 35 de ani, a lucrat ca corespondent în Afganistan pentru Al Jazeera, rețeaua de știri cu sediul în Qatar. Ea a demisionat în noiembrie, deoarece în Qatar este ilegal să fii însărcinată și necăsătorită.

Bellis a zburat apoi în Belgia, încercând să obțină rezidență în țara de origine a partenerului ei, fotograful independent Jim Huylebroek, care trăiește în Afganistan de doi ani. Dar Bellis a spus că durata procesului ar fi lăsat-o în Belgia cu o viză expirată.

Să treacă de la o țară la alta cu vize turistice în timp ce aștepta să nască ar fi costat bani și ar fi lăsat-o fără asistență medicală, așa că ea și Huylebroek s-au întors în Afganistan pentru că aveau viză, s-au simțit bineveniți și, de acolo, au putut duce lupta pentru a se întoarce acasă.

Oficialii neozeelandezi au declarat că îl vor adăuga pe Huylebroek la voucherul lui Bellis dacă acesta va lua același zbor cu ea.