• Aleksandr Lukaşenko neagă orice implicare în cazul disidentului găsit mort în Ucraina.
  • Cine era această persoană pentru mine sau pentru Belarus?! Pentru noi nu era nimeni”, a declarat Aleksandr Lukaşenko.
  • Vitaly Shishov a fost găsit spânzurat într-un parc din oraşul Kiev.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a negat, luni, orice implicare în moartea suspectă a disidentului Vitaly Shishov, decedat în Ucraina, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

„Cine era această persoană pentru mine sau pentru Belarus?! Pentru noi nu era nimeni”, a declarat Aleksandr Lukaşenko.

Vitaly Shishov a fost găsit spânzurat într-un parc din oraşul Kiev. Vitaly Shishov era preşedintele asociaţiei Casa Belarusă din Ucraina (BDU), o organizaţie care îi ajută pe disidenţii belaruşi să se stabilească în străinătate. Organizaţia Casa Belarusă din Ucraina a acuzat regimul de la Minsk de comiterea asasinatului. Autorităţile ucrainene anchetează ipoteza unei sinucideri sau a unei crime făcută să pară sinucidere. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ordonat revizuirea măsurilor de securitate în cazul cetăţenilor belaruşi aflaţi în exil pe teritoriul Ucrainei.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Aleksandr Lukaşenko a afirmat, luni, că atleta Krystsina Tsimanuskaya a fost manipulată de „prietenii ei polonezi” pentru a critica antrenorii şi a refuza să revină în Belarus. Atleta a refuzat să revină în Belarus de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Tokyo şi se află în Polonia.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea lui Aleksandr Lukaşenko în funcţia de preşedinte în anul 2020, denunţând fraude electorale. În schimb, Aleksandr Lukaşenko a afirmat luni, conform agenţiei Associated Press, că liderii opoziţiei au plănuit o „lovitură de stat”.

În schimb, Svetlana Tihanovskaia, unul dintre liderii opoziţiei, a acuzat, conform cotidianului The Guardian, că cetăţenii Belarusului „probabil nu au fost pregătiţi pentru un asemenea nivel de brutalitate”, o referire la acţiunile de reprimare comise de autorităţile de la Minsk.