• SUA a declarat război împotriva terorismului în septembrie 2001.
  • După 9/11 SUA a invadat Afganistanul ca să îi lovească pe talibani.
  • 32.000 de militari români au trecut prin Afganistan.
  • 27 de militari români au fost uciși în timpul misiunilor împotriva teroriștilor.

Război. America. Terorism. Talibani. Sunt cuvintele care au format milioane de fraze în ultimii 20 de ani. Totul a început cu avioanele teroriste care au lovit turnurile gemene de la World Trade Center.

Aflat în vizită la o școală, președintele Bush a fost informat imediat, dar incomplet. Nu si-a schimbat programul pentru că agentii i-au spus că e vorba de un avion de mici dimensiuni. Totul s-a schimbat peste 8 minute, când un alt turn a fost lovit.

Astăzi ne-am confruntat cu o tragedie națională. Două avioane au lovit World Trade Center, în ceea ce pare a fi un atac terorist asupra țării noastre“, spunea George W. Bush, președintele SUA.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

A fost atacat și Pentagonul, sediul armatei americane și a început războiul contra unui adversar nevăzut – terorismul. Teroriștii au fost căutați peste tot. Afganistanul a fost prima sursă, locul unde se ascundea Al Quaida, organizația condusă de Osama Bin Laden. Șeful teroriștilor a fost omorât în 2011, dar războiul din Afganistan a ținut 20 de ani, fiind cel mai lung război purtat de America.

Zeci de mii de oameni au murit în războiul din Afganistan. Primii care au suferit au fost pe 11 septembrie 2001, în ziua atentatelor teroriste pierdându-se 3.000 de vieți.

Și noi am luptat contra terorismului

Războiul Americii cu teroriștii a devenit și războiul României. La acea vreme, România nu era membru NATO, dar s-a comportat ca atare. Pentru că America a fost lovită, România a intervenit și ea. Peste doar un an, în noiembrie 2002, România a fost invitată să intre în cea mai importantă alianță militară a planetei. Totul a avut un preț. Din cei peste 30.000 de militari români care au luptat, 27 au fost uciși, iar 300 răniți.

Patrula pe care o conduceam a găsit un dispozitiv improvizat. Un dispozitiv exploziv improvizat. În momentul acela, când a trebuit să îl confirmăm, a fost detonat. Unul dintre ei nu a mai reușit să se arunce pe burtă și pur și simplu s-a pus pe spate și am crezut că a rămas fără picioare pentru că pur și simplu nu i se mai vedeau. Din suflul respectiv nu mai auzeam foarte bine. Am auzit doar Allah Akbar, după care băteau niște toace“, povestește Laurențiu Anghel, căpitan în Armata României.

Adrian Năstase: „Pornirea acelui război a accelerat intrarea României în NATO

Ascensiunea României a continuat, am intrat și în Uniunea Europeană și suntem aliați ai Occidentului și respectați în lumea civilizată. Despre aceste subiecte a vorbit, la Aleph News, Adrian Năstase, prim-ministrul României din perioada 2000-2004.

La 11 septembrie, în urmă cu 20 de ani, s-a declanșat o criză internațională fără precedent și noi, atunci, eram într-un moment în care aveam ca obiective principale intrarea în NATO și în UE. Dintr-un anumit punct de vedere, pornirea acelui război împotriva terorii a accelerat intrarea noastră în NATO. Noi am acționat atunci într-un mod extrem de eficient și unit. (…) Noi nu știam la acel moment dacă nu cumva acțiunile de la New York nu vor ajunge și în alte țări partenere ale NATO. Nu eram membri ai NATO, dar eram într-o relație de parteneriat cu SUA, așa că a trebuit să blocăm străzi, să pornim o acțiune de protecție pentru ambasadă, în țară, în străinătate, să încercăm să protejăm centrala nucleară, baraje.

Mi se pare că atunci a început o nouă formă de război, bazată pe un alt tip de agresiune, un inamic difuz, un inamic care nu a intrat cu tancurile ca la 1 septembrie 1939. Terorismul e un fenomen care încă nu s-a încheiat. (…) Eu cred că suntem într-o fază nouă de confruntare între civilizații. Bătălia pentru resursele naturale la nivelul marilor puteri va determina în continuare existența unui punct de interes pentru terorismul internațional.

După 11 septembrie 2001, eu am fost în vizită în SUA, la aproximativ 5-6 săptămâni, am avut întâlniri cu președintele Bush și am încercat să fixăm o relație mai strânsă cu SUA, ceea ce a dus la un an de zile la introducerea României ca membru NATO. Lucrul ăsta era important pentru noi“, a spus Adrian Năstase, la Aleph News.