• Noile îndrumări emise de autorităților americane din domeniul sănătății le dau voie celor vaccinați să se întâlnească cu persoane dintr-o singură altă locuință fără să poarte măști.
  • În schimb, trebuie să poarte măști, să păstreze distanțarea fizică și să respecte celelalte măsuri de prevenire atunci când sunt în public și mai ales, nu pot călători.
  • Aproximativ 10% din populația SUA a primit până acum cele două doze de vaccin și autoritățile spun că îndrumările se vor schimba constant, pe măsură ce rata vaccinării crește.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a emis noi îndrumări pentru cei complet vaccinați. Având în vedere însă numărul ridicat de noi cazuri care apar zilnic (în SUA, aprox. 60.000) și amenințarea pe care o reprezintă noile variante, călătoriile sunt încă un subiect sensibil, chiar și pentru cei complet vaccinați, scrie CNN. Directorul CDC a precizat însă că aceste linii directoare nu vor fi ultimele.

„Înțelegerea noastră asupra virusului continuă să evolueze rapid. Recomandările emise astăzi sunt doar un prim pas”, a declarat directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, luni, la o conferință de presă la Casa Albă.

Andy Slavitt, consilierul administrației Biden pe probleme legate de Covid-19, a declarat că liniile directoare vor varia pe măsură ce progresează vaccinarea. În prezent, aproximativ 10% din populația SUA a primit cele două doze de vaccin.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„La un procent de 10% avem aceste recomandări. La 20-30%, vom avea alte recomandări”, a declarat Slavitt.

Ce se schimbă pentru cei vaccinați

Cine a fost complet vaccinat se poate întâlni în spații interioare cu persoane complet vaccinate fără să poarte mască.

Cei vaccinați se pot întâlni în interior fără să poarte măști și cu persoane nevaccinate, dar care provin doar dintr-o singură altă locuință. Excepție fac însă cazurile în care oricare dintre aceste persoane sau persoane cu care locuiesc acestea prezintă un risc crescut de boală severă de la COVID-19.

De asemenea, cei care s-au vaccinat, dacă au fost în preajma cuiva care are COVID-19, nu trebuie să stea departe de ceilalți sau să fie testați decât dacă au simptome.

Dar dacă cei vaccinați locuiesc într-o comunitate și se află în apropierea cuiva care are COVID-19, ar trebui să stea totuși departe de ceilalți timp de 14 zile și să se testeze, chiar dacă nu au simptome.

Ce rămâne neschimbat

Multe lucruri esențiale rămân în continuare neschimbate chiar dacă oamenii se vaccinează. De exemplu, liniile directoare recomandă în prezent tuturor persoanelor, inclusiv celor complet vaccinate, să evite aglomerările medii și mari de persoane.

Cei vaccinați trebuie să poarte în continuare mască și să mențină distanța fizică față de ceilalți în public și atunci când se întâlnesc cu persoane nevaccinate care provin din cel puțin două locuințe diferite.

Dar cea mai dureroasă carență a noilor orientări este interdicția călătoriilor. În noile cerințe prezentate publicului, CDC nu a adus nicio schimbare în privința călătoriilor pentru persoanele vaccinate. Se spune doar „urmați cerințele și recomandările CDC și ale departamentelor de sănătate în privința călătoriilor”, iar recomandările legate de călătorie spun „amânați călătoriile și rămâneți acasă”.

Purtătorul de cuvânt al CDC, Jason McDonald, a declarat că „mai multe variante noi de virus s-au răspândit la nivel global și în SUA prin intermediul călătoriilor. Datorită riscului crescut atât pentru persoanele complet vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate, toată lumea, vaccinată sau nu, ar trebui să respecte toate măsurile de precauție recomandate de CDC”.

Iar Walensky a spus că „de fiecare dată când există o creștere a numărului de călătorii, avem o creștere a cazurilor. Încercăm să restricționăm călătoriile în această perioadă de timp și sperăm ca următorul nostru set de îndrumări să reflecte mai multe cunoștințe despre ceea ce pot face oamenii vaccinați”.

Acest lucru nu a fost deloc bine primit în industria turismului și chiar și unii specialiști din domeniul sănătății privesc critic atitudinea guvernului.

Dr. Leana Wen, fost comisar pentru sănătate din Baltimore, a declarat că ultimele îndrumări sunt prea conservatoare și contrazic alte recomandări referitor la ce vor putea face americanii vaccinați.

„Persoanele care au primit cele două doze de vaccin ar trebui să poată călători, ar trebui încurajate să călătorească. Acesta este unul dintre stimulentele pe care le putem oferi ca modalitate de restabilire a libertăților, odată ce ai fost complet vaccinat să poți călători și să-i vizitezi pe cei dragi ai tăi, să mergi la muzee și la instituții culturale”, a spus Wen.