- ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului, este unul dintre cei mai controversați membri ai Bisericii Ortodoxe Române
- Acesta are o avere colosală și deține întregul complex de la Dorna Arini
- Complexul are 20 de hectare și este finanțat, aproape în totalitate, de fonduri alocate de Guvern
- În 2019, ÎPS Teodosie avea venituri similare cu cele ale președintelui României, Klaus Iohannis
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului, este unul dintre cei mai controversați membri ai Bisericii Ortodoxe Române. Declarațiile sale din ultimul an nu au încetat să șocheze, mai mult cu cât acesta a sfidat public normele sanitare impuse de pandemia de COVID-19, având constant o atitudine ostilă față de deciziile statului.
Pe lângă toate acestea, ceea ce îl mai face cunoscut pe înaltul prelat mai este și averea sa colosală, dar și pentru faptul că deține întregul complex de la Dorna Arini.
Acesta este unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericești din România, care a pornit de la o moștenire primită de Teodosie, ulterior apropiații bisericii cumpărând alte loturi de la oameni.
În momentul de față, complexul are o suprafață de peste 20 de hectare și este finanțat, aproape în totalitate, de fonduri alocate de Guvern.
La început a fost construită doar o biserică, însă acum complexul mai deține un hotel de trei stele, spații de producție, restaurant, sală de conferințe, dar și o bază de tratament balnear.
Proprietățile lui ÎPS Teodosie
În 2010, Mănăstirea din Arini i-a cedat lui Teodosie un hotel, două case și 19 hectare de teren.
ÎPS Teodosie este directorul școlii doctorale de teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța.
Declarațiile de avere ale lui Teodosie au fost făcute publice în intervalul 2017-2020. Din analiza acestora se poate vedea cum averea și veniturile înaltului prelat au crescut semnificativ de la un an la altul.
Asta în condțiile în care, potrivit declarațiilor de avere ale acestuia, în 2016 Teodosie nu deținea nimic.
Anual, ÎPS Teodosie câștiga 116.894 de lei ca arhiepiscop, adică avea un salariu de aproximativ 9.741 de lei pe lună, la care se mai adăugau și 150.115 de lei de la Facultatea de Teologie, echivalentul unui salariu de 12.509 lei pe lună.
Anul următor, în 2019, declarația rămâne asemănătoare din punct de vedere al veniturilor, însă pentru anul fiscal 2018 apar menționate și proprietățile.
Teodosie declara atunci un teren intravilan la Techirghiol, de 700 de metri pătrați, obținut în 2014, în urma unei donații, dar și un teren la Vatra Dornei de 2.6 hectare, pe care l-a obținut prin cumpărare, însă nu se specifica și anul în care a fost achiziționat.
Veniturile lui Teodisie au crescut substanțial
Potrivit ultimei declartații de avere, completată în 2020, pentru anul fiscal 2019, ÎPS Teodosie deține un cont bancar de 39.435 de euro și unul de 78.485 de lei.
În plină pandemie, veniturile sale au fost majorate din nou, iar anul trecut ÎPS Teodosie câștiga 158.019 de lei de la Universitatea Ovidius, adică echivalentul a unui salariu de 13.168 de lei pe lună, la care se mai adaugă și veniturile dobândite de la a Arhiepiscopia Tomisului, adică aproximativ 14.692 de lei pe lună.
Astfel, ÎPS Teodosie a câștigat anul trecut, doar din activitățile desfășurate ca arhiepiscop, aproape cât președintele României, Klaus Iohannis, care avea un venit anual, în aceeași perioadă, de 179.735 de lei, adică aproximativ 14.977 de lei pe lună.