- Florin Cîțu a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul guvern
- El a mai fost desemnat o dată pentru a forma Executivul, însă a renunțat cu câteva minute înainte de ședința în care Parlamentul trebuia să îi dea votul de învestitură
- Premierul desemnat are un cont curent de 492.000 de lei, un credit de 303.000 de euro și a acordat un împrumut de 30.600 euro
Florin Cîțu, desemnat pentru funcția de premier, este actualul ministru al Finanțelor Publice și senator liberal. El a mai fost desemnat o dată pentru a forma Executivul, însă a renunțat cu câteva minute înainte de ședința în care Parlamentul trebuia să îi dea votul de învestitură.
Advertisment
Florin Cîțu, propus de liberali pentru funcția de premier, este actualul ministru al Finanțelor Publice și senator PNL.
El a mai fost propus și desemnat o dată prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură, dar cu câteva minute înainte de ședința în care Parlamentul trebuia să îi dea votul de învestitură a anunțat că-și depune mandatul de premier desemnat.
Recomandări
Florin Cîțu este născut pe 1 aprilie 1972 și este senator PNL din 2016.
Cîțu a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un program doctoral completat, fără disertaţie, la Iowa State University.
Premierul desemnat a fost economist șef al ING. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la Banca Centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003).
În perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.
Are un credit de 303.000 de euro și a acordat un împrumut de 30.600 euro
Conform declarației de avere, el deține o cotă parte de 1/2 din două terenuri: unul de hectar din comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea, iar celălalt, de 75 de hectare, din comuna Voineasa – ambele de la părinți. În Tulei, el are și o cotă parte de 1/2 dintr-o clădire de 130 metri pătrați.
Cîțu mai are un apartament de 130 de metri pătrați cumpărat prin credit în Sectorul 2 din Capitală.
Premierul desemnat are un cont curent de 492.000 de lei, un credit de 303.000 de euro și a acordat un împrumut de 30.600 euro.
Florin Cîțu, un elev mediocru
Florin Cîţu, omul care gestionează banii ţării, propus de două ori premier, a tras mâţa de coadă la liceu. Adică a fost mediocru. De nota 4. Ziarul de Vâlcea scrie că, în 1988, Florin Vasile Cîţu a luat 4 la examenul de treaptă a doua la Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea.
Ziarul vâlcean scrie că actualul ministru ar fi trebuit să intre la şcoala profesională, dar l-au salvat pilele părinţilor. Directorul liceului din acea vreme l-a mutat din pix pe tânărul Cîțu la liceu. După absolvire, a ratat doi ani la rând admiterea la ASE, după care a intrat la o universitate privată.
De la nota 4 în liceu, Cîțu a absolvit în 1996 Grinnell College din America, specializarea economie-matematică, şi acum e tratat ca o adevărată vedetă pe pagina de internet a şcolii.
Florin Cîțu și bătăliile din instanță
Pe 25 februarie, la Curtea Supremă, Cîțu va trebui să explice de ce a vrut să desființeze o Direcție din Ministerul de Finanțe, care se judeca chiar cu tatăl lui. De fapt, și tatăl lui Cîțu are procese de dus, legate de activitatea fiului.
Procesele de câțiva ani ale tatălui lui Cîțu continuă și ele în ianuarie 2021. Tatăl lui Cîțu se judecă cu statul, stat în fruntea căruia este cât pe ce să urce fiul său.
Miza, spun cei pe care i-a debarcat Cîțu, sunt 11,6 hectare de pădure în Voineasa, lângă pârtia de ski, care ar valora multe milioane de euro. Pe Cîțu l-a ajutat și Ludovic Orban. A desființat Direcția care-i dădea bătăi de cap tatălui său, chiar prin hotărâre de guvern.
Ludovic Orban i-a luat public partea lui Florin Cîțu. Orban s-a enervat, deoarece Curtea de Apel București a spus că Florin Cîțu nu a avut dreptate atunci când a desființat Direcția de Finanțe care se judeca cu părinții săi. De asemenea, a spus că nu este bine cum au judecat magistrații. Drept urmare, CSM a că Ludovic Orban, în această speță, a afectat independența magistraților.
Partenerii noștri