- Referendumul din Caledonia arată că majoritatea vrea să rămână teritoriu francez
- Și azi, mai există colonii, teritorii fără drept de autoguvernare
- Africa mai are astăzi doar o singură colonie, Rio de Oro
Istoria se scrie și astăzi. Uite, în Caledonia, de pildă. Rezultatele parțiale ale votului la referendum arată că cetățenii au votat, în majoritate, împotriva independenței față de Franța.
Caledonia Nouă este un arhipelag din Pacificul de Sud. A devenit posesiune franceză sub împăratul Napoleon al III-lea. A fost folosită timp de decenii ca o colonie de închisoare. Noua Caledonie a avut propria administrație locală în ultimii 30 de ani. Există, totuși, tensiuni între locuitorii care vor să rămână teritoriu francez și poporul kankan, care vrea independența deplină.
Coloniile sunt teritorii aflate sub controlul unei puteri externe. Ele au existat încă din antichitate. Chiar dacă astăzi, nu mai vorbim de ele în sensul tradiţional, mai există, totuşi, câteva teritorii fără drept de autoguvernare.
Franța a devenit o putere colonială în secolul al XVII-lea, când armata franceză a ocupat o serie de teritorii din Africa.
Africa mai are astăzi doar o singură colonie, Rio de Oro, aflată sub dominație spanionlă.
America are 12 posesiuni. Fiecare teritoriu are un representant în Congres, dar fără drept de vot. Mai are două commonwealth-uri. Cetățenii nu pot vota la alegerile naționale, dar pot candida.
Teritoriile britanice din afara granițelor sunt 14 foste colonii,[SUPER 4]care deși nu fac parte din Regatul Unit, se află sub suveranitatea UK. Ele sunt în afara Europei. Teritoriile au ales controlul britanic din cauza populațiilor mici și fiindcă sunt dependente, economic, de Marea Britanie. Gibraltarul are un statut special. E recunoscut de UE, dar se supune legislației britanice.
Alte țări care mai au colonii sunt: Australia, Danemarca, Olanda, Noua Zeelandă și Norvegia.