• Ministerul de externe a declarat ulterior că Moscova intenționează să respecte în continuare restricțiile descrise în tratat.
  • Tratatul New Start limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura.
  • Conform acordului, Moscova și Washingtonul s-au angajat să nu desfășoare mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice și un număr maxim de 700 de rachete și bombardiere cu rază lungă de acțiune.

Într-un discurs ținut înainte de aniversarea de un an de la invazia Rusiei în Ucraina, președintele Vladimir Putin a anunțat suspendarea participării Rusiei la Noul Tratat de reducere a armelor strategice, cunoscut sub numele de New Start.

Ei vor să ne provoace o înfrângere strategică și să ne revendice instalațiile nucleare”, a declarat Putin. „În acest sens, mă văd nevoit să declar că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”.

Cu toate acestea, ministerul de externe a declarat ulterior că Moscova intenționează să respecte în continuare restricțiile descrise în tratat cu privire la numărul de focoase pe care le poate avea pregătite.
Aceste decizii au fost luate pentru a menține un grad suficient de predictibilitate și stabilitate în sfera rachetelor nucleare”, a precizat ministerul într-o declarație.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Ce este New Start?

Semnat de președintele american de atunci, Barack Obama, și de omologul său rus, Dmitri Medvedev, în 2010, tratatul New Start limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura. Împreună, SUA și Rusia dețin 90% din armele nucleare din lume.

În acest context, a desfășura” înseamnă gata de utilizare imediată, mai degrabă decât a avea în depozit. Armele păstrate în depozit sunt „nedeplasate”. Potrivit unei explicații a tratatului redactate de Parlamentul UE, capetele de război sunt considerate ca fiind desfășurate dacă sunt încărcate pe o rachetă care este ea însăși desfășurată”.

Conform acordului, Moscova și Washingtonul s-au angajat să nu desfășoare mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice și un număr maxim de 700 de rachete și bombardiere cu rază lungă de acțiune. Fiecare parte poate efectua până la 18 inspecții ale siturilor de arme nucleare strategice în fiecare an pentru a se asigura că cealaltă parte nu a încălcat limitele tratatului. Tratatul a intrat în vigoare în 2011 și a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, după ce Joe Biden a preluat mandatul.

Inspecțiile în cadrul acordului au fost suspendate în martie 2020 din cauza pandemiei COVID. Discuțiile dintre Moscova și Washington privind reluarea inspecțiilor trebuiau să aibă loc în noiembrie anul trecut în Egipt, dar Rusia le-a amânat. Niciuna dintre părți nu a stabilit o nouă dată.

Care sunt implicațiile unei suspendări?

În timp ce Ministerul de Externe a declarat că va continua să respecte restricțiile tratatului, o suspendare a tratatului ar putea însemna că va fi mai greu pentru SUA să monitorizeze respectarea acestuia.
Rusia a suspendat deja inspecțiile reciproce ale siturilor de arme nucleare și participarea la o comisie consultativă bilaterală. Experții spun că ar fi o lovitură serioasă dacă Putin ar merge mai departe și ar opri raportarea de rutină și schimbul de date privind mișcările de arme nucleare și alte evoluții conexe.

John Erath, director principal de politici pentru Centrul pentru Controlul Armelor și Neproliferare, a declarat într-un interviu acordat Washington Post că această mișcare este în întregime simbolică”.
El crede că Putin a făcut anunțul pentru a-l presa pe Biden să se apropie de Rusia pentru a pune capăt războiului, astfel încât Rusia să poată dicta termenii în care se va întâmpla acest lucru”.

Andrey Baklitskiy, cercetător senior la programul privind armele de distrugere în masă și alte arme strategice din cadrul Institutului ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării, a declarat pentru The Guardian că suspendarea este „o afacere importantă; suspendarea tratatului nu este egală cu retragerea, dar, în realitate, ar putea deveni foarte apropiată în timp”.