• Ministerul rus de Externe a declarat marți că Moscova va respecta plafoanele de arme nucleare stabilite în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START.
  • Vladimir Putin se întâlnește la Moscova cu înaltul diplomat chinez Wang Yi.
  • Conform tratatului, atât SUA, cât și Rusia au voie să efectueze inspecții ale amplasamentelor de arme ale celeilalte părți, deși inspecțiile au fost oprite din 2020.
  • SUA consideră că Rusia a efectuat un test eşuat de rachetă balistică când Biden se afla în Ucraina

UPDATE 24.00

Occidentalii sunt „gata să cufunde întreaga lume în abisul războiului” pentru a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei, a acuzat miercuri ambasadorul rus Vasily Nebenzia, la Adunarea Generală a ONU.

„În dorința lor de a provoca înfrângerea Rusiei în orice mod posibil, nu doar Ucraina o pot sacrifica, ci sunt pregătiți să cufunde întreaga lume în abisul războiului” , a spus el ambasadorul rus la ONU, care și-a reprezentat țara la această reuniune specială a Adunării pentru aniversarea invaziei Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 23.00

Olena Zelenska pledează la ONU pentru un tribunal special, astfel încât o „agresiune” precum invazia rusă a țării sale „să nu se mai repete”

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

„Cred că veți fi cu toții de acord că, indiferent de țară sau naționalitate, aveți dreptul să nu fiți uciși în propriile case”, a declarat prima doamnă ucraineană Olena Zelenska într-un mesaj transmis ONU, la un eveniment special privind încălcările drepturilor omului în Ucraina la un an de la invazia rusă.

„Dar ucrainenii au fost uciși în fața ochilor lumii întregi de un an, în orașele, satele, apartamentele, spitalele, teatrele lor” , a adăugat ea, apărând dreptul Ucrainei la „autoapărare”.

,,De aceea fac apel Națiunilor Unite să înființeze un tribunal special pentru crimele de agresiune rusești. Nu suntem singurii care au nevoie, este pentru toată lumea. Ca să nu se poată reproduce”.

UPDATE 22.00

Cehia a trimis 89 de tancuri, sute de maşini grele în Ucraina

Republica Cehă a furnizat sute de piese de echipament militar greu Ucrainei în ultimul an, între care 89 de tancuri, a declarat miercuri, la Varşovia, premierul ceh Petr Fiala după întrevederea cu preşedintele american Joe Biden, relatează Reuters.

Detaliind pentru prima dată amploarea livrărilor cehe, în cadrul cooperării statului cu sectorului privat, premierul ceh a precizat că ţara sa a livrat 226 de vehicule de infanterie de luptă şi blindate, 38 de obuze, 33 de lansatoare de rachete multiple, şase sisteme de apărare aeriană şi patru elicoptere.

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu grupul celor nouă lideri ai ţărilor membre ale NATO din Europa Centrală şi de Est, în prezenţa secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru a le reconfirma sprijinul ,,de neclintit” al Washingtonului în faţa Moscovei, la o zi după discursul belicos al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Reuniunea survine la o zi după un discurs virulent al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus că îşi va continua ,,metodic” ofensiva lansată în urmă cu aproape un an în Ucraina şi a anunţat retragerea Rusiei din tratatul ruso-american New START privind dezarmarea nucleară, readucând în memorie cele mai tensionate momente din timpul Războiului Rece.

UPDATE 21.00

CHINA NU A CONSULTAT KIEVUL ÎN LEGĂTURĂ CU PLANUL SĂU DE PACE

Guvernul chinez nu a consultat Kievul în pregătirea planului său de pace pentru Ucraina, care urmează să fie făcut public în această săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean.

,,China nu ne-a consultat” , a declarat acest oficial, care a cerut să rămână anonim, pentru mai multe media, inclusiv AFP. De partea rusă, ministerul de externe a declarat că China, prin intermediul șefului său diplomatic Wang Yi, a prezentat Moscovei viziunea sa pentru o ,,soluționare politică” a conflictului.

UPDATE 20.00

FRANȚA VA RELOCA PRODUCȚIA DE PULBERE PENTRU OBUZE

Industriașul francez Eurenco, care produce explozibili și pulberi pentru muniția de artilerie, va reloca producția de pulbere propulsoare pentru obuze la Bergerac (Dordogne), a anunțat miercuri ministrul forțelor armate, Sebastien Lecornu.

,,Am decis să relocalizăm o capacitate de producție de pulbere de mare calibru la Bergerac pe o perioadă destul de scurtă (…) cu un obiectiv de 1.200 de tone de pulbere pe an” , a declarat ministrul într-o conferință de presă, justificând decizia prin consecințele războiului din Ucraina, printre altele.

UPDATE 19.00

CHINA-RUSIA

China a prezentat Rusiei viziunea sa privind o ,,soluționare politică” a conflictului din Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe, în urma unei vizite la Moscova a șefului diplomației chineze, Wang Yi.

,,Partenerii chinezi ne-au împărtășit gândurile lor cu privire la cauzele profunde ale crizei ucrainene, precum și abordările lor în ceea ce privește soluționarea politică a acesteia” , a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. ,,Nu a fost menționat niciun plan (de pace) separat” , a precizat acesta.

UPDATE 18.00

95% DINTRE UCRAINENI SUNT ÎNCREZĂTORI ÎN VICTORIE, ARATĂ UN SONDAJ

95 % dintre ucraineni cred în victoria țării lor împotriva Rusiei, potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii februarie de institutul ucrainean Rating Group, care arată că determinarea țării nu scade după un an de război.

În același timp, 97% dintre ucrainenii chestionați au declarat că au încredere în armata lor (față de 65% în 2019) și 90% în președintele lor, Volodymyr Zelenski (36% în ianuarie 2022), potrivit sondajului.

În timp ce 17% din populație a declarat că a pierdut o persoană dragă ucisă în război, mai mult de jumătate (58%) consideră ,,imposibilă” restabilirea unor relații de prietenie cu rușii și belarușii, a căror țară este aliată a Moscovei.

UPDATE 17.00

NEW START SUSPENDAT: ,,GREȘEALĂ GRAVĂ” , SPUNE JOE BIDEN

Suspendarea de către Moscova a tratatului de dezarmare nucleară New Start este o ,,greșeală gravă” , a declarat Joe Biden, potrivit presei de la Casa Albă.


SUSPENDAREA NEW START VALIDATĂ DE PARLAMENTUL RUSESC

Ambele camere ale parlamentului rus au aprobat miercuri suspendarea tratatului de dezarmare nucleară New Start, o decizie anunțată cu o zi înainte de președintele Vladimir Putin și denunțată la unison de puterile occidentale.

Deputații din Duma, camera inferioară, au aprobat mai întâi în unanimitate suspendarea, înainte de a fi urmați câteva ore mai târziu de senatorii din camera superioară, Consiliul Federației, au relatat agențiile de presă ruse.

Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe a declarat marți că Moscova va continua să respecte limitarea arsenalului său nuclear în pofida suspendării New Start, până la încheierea efectivă a tratatului, la 5 februarie 2026.

UPDATE 16.00

Femeile din Ucraina sunt din ce în ce mai vulnerabile la violența sexuală la 12 luni de la invadarea țării de către Rusia, iar numărul rapoartelor de abuzuri este în creștere, potrivit unei importante organizații umanitare din această țară.

Femeile care fug din casele bombardate și din orașele lor de origine raportează atacuri care au loc în casă și în adăposturile comune, a declarat Marysia Zapasnik, director de țară pentru Ucraina al Comitetului Internațional de Salvare.

UPDATE 15.00

Consiliul Federației Rusiei, camera superioară a parlamentului, a aprobat inițiativa lui Vladimir Putin de a suspenda tratatul New Start privind armele nucleare, anunță presa de stat.

Duma de Stat, camera inferioară a Rusiei, a votat anterior, de asemenea, pentru aprobarea deciziei de suspendare a pactului – ultimul tratat de arme nucleare rămas în vigoare între Rusia și SUA.

UPDATE 14.00

Belgia a anunțat că investighează o navă-spion rusă detectată în Marea Nordului la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.

Nava a fost detectată în Marea Nordului belgiană la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, a declarat Vincent Van Quickenborne, ministrul belgian al justiției și al Mării Nordului, într-o declarație intitulată Navă spion rusă în largul coastelor noastre în noiembrie.

Deși prezența navelor rusești în Marea Nordului nu este interzisă, Belgia a declarat că monitorizează atent situația, în contextul războiului din Ucraina.

UPDATE 13.00

La Moscova, mii de oameni se adună pe stadionul Luzhniki pentru un miting-concert care marchează un an de la război și Ziua Apărătorilor Patriei.

Se așteaptă ca Vladimir Putin să participe și să ia cuvântul ulterior.

UPDATE 12.00

Fregata emblematică a Rusiei, echipată cu rachete de croazieră hipersonice de nouă generație, a sosit în portul sud-african Richards Bay pentru exerciții la care va participa și China.

UPDATE 11.00

Papa Francisc, vorbind cu două zile înainte de împlinirea primului an de la invazia Rusiei în Ucraina, a cerut miercuri o încetare a focului și negocieri de pace, spunând că nicio victorie nu poate fi construită pe ruine.

UPDATE 10.00

Un grup de 10 state membre ale UE au solicitat luarea unor măsuri mai ferme pentru a împiedica Rusia să se aprovizioneze cu piese militare prin intermediul unor companii de fațadă din țările vecine și să se sustragă sancțiunilor occidentale.

UPDATE 09.00

Ucraina va cere Turciei și Națiunilor Unite în această săptămână să înceapă discuțiile pentru a prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră, solicitând o prelungire de cel puțin un an care să includă porturile din Nikolaev, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Iuriy Vaskov, ministrul adjunct ucrainean al restaurării, a declarat, de asemenea, că dorește ca porturile din Nikolaev să fie incluse în acord și că actuala ocupare de către Rusia a spitului Kinburn ca un obstacol. Vârful de pământ domină ruta pe care navele ar urma să o folosească pentru a naviga din porturile din Nikolaev în Marea Neagră.

UPDATE 08.00

Vladimir Putin se întâlnește la Moscova cu înaltul diplomat chinez Wang Yi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat anterior întâlnirea liderului rus cu Wang.

Wang s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, mai devreme astăzi, unde a declarat că așteaptă cu nerăbdare să încheie noi acorduri în timpul vizitei sale.

UPDATE 07.00

Rusia a efectuat luni un test cu o rachetă balistică intercontinentală care pare să fi eșuat în momentul în care președintele Joe Biden se afla în Ucraina, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu această chestiune.

Rusia a notificat Statele Unite în avans cu privire la lansare prin intermediul liniilor de deconfliction, a declarat unul dintre oficiali. Un alt oficial a declarat că testul nu a reprezentat un risc pentru Statele Unite și că SUA nu a considerat testul ca fiind o anomalie sau o escaladare.

UPDATE 06.00

Marea Britanie speră că președintele Vladimir Putin își va reconsidera decizia pripită de a suspenda participarea Rusiei la Noul Tratat START”, a declarat marți un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

Purtătorul de cuvânt al lui Sunak a adăugat că controlul armelor este vital pentru securitatea globală și că acesta este un alt exemplu în care Putin pune în pericol securitatea globală pentru câștiguri politice”, a declarat un ofițer de presă al guvernului pentru CNN.

UPDATE 05.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu a văzut niciun plan oficial de pace din partea Chinei. El a spus că se bazează pe sprijinul internațional pentru propria formulă de pace a Ucrainei.

În timpul unei conferințe de presă comune cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, Zelensky a declarat că Ucraina este interesată ca toate țările să fie implicate în încheierea războiului.

Ne așteptăm ca ONU să sprijine formula noastră de pace la 23 februarie. Cred că este esențial să avem un singur punct de vedere, unic”, a declarat Zelenski. Nu am văzut niciun document oficial [din partea Chinei]”.

Luni, China a declarat că este dispusă să colaboreze cu alte țări pentru a obține o încetare rapidă a focului și o pace durabilă în Ucraina, a declarat cel mai înalt diplomat al țării, Wang Yi, pentru agenția de presă de stat Xinhua. Wang a sosit marți la Moscova.

UPDATE 04.00

Prima doamnă Jill Biden a declarat marți reporterilor că a aflat despre vizita președintelui Joe Biden în Ucraina chiar înainte ca acesta să plece”, adăugând că și-a exprimat unele îngrijorări cu privire la călătoria secretă de luni.

Mi-a spus, cam chiar înainte de a pleca și am întrebat: Ce? Unde te duci?”, a spus prima doamnă înainte de a se urca în avion pentru a pleca într-o călătorie de șase zile în Namibia și Kenya. Ea a reiterat că a aflat chiar înainte ca el să plece, pentru că a fost, știți, sub acoperire”.

Întrebată dacă a avut îngrijorări cu privire la plecarea lui în Ucraina, ea a răspuns: Bineînțeles că am avut!”. Biden a spus că nu-și amintește dacă președintele a informat-o despre vizita în Ucraina în timpul recentei lor întâlniri la cină din weekend la Washington.

UPDATE 03.00

Ministerul rus de Externe a declarat marți că Moscova va respecta plafoanele de arme nucleare stabilite în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că țara își suspendă participarea la acesta.

Tratatul limitează numărul de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală pe care le pot deține atât SUA, cât și Rusia. Acesta a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți vor trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.

Conform tratatului, atât SUA, cât și Rusia au voie să efectueze inspecții ale amplasamentelor de arme ale celeilalte părți, deși inspecțiile au fost oprite din 2020 din cauza pandemiei COVID-19.

UPDATE 02.00

Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a calificat marți vizita președintelui american Joe Biden la Kiev și Varșovia drept un semnal extrem de puternic al angajamentului Washingtonului față de Ucraina și aliații săi europeni.

Fostul șef al armatei cehe, care a fost ales noul lider al țării în ianuarie, a avertizat împotriva negocierii cu Rusia, afirmând că țările est-europene care au făcut parte din tratatul de apărare al Pactului de la Varșovia din perioada Uniunii Sovietice sunt foarte conștiente de capacitățile Rusiei.

UPDATE 01.00

Polonia va livra 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei în următoarele două sau trei săptămâni, după ce antrenamentul trupelor ucrainene va fi finalizat, a anunțat marți Ministerul de Externe al acestei țări.

Łukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, a declarat că Varșovia susține trimiterea de avioane de luptă la Kiev, dar că mai este încă un drum de parcurs pentru a se ajunge la un consens între țările NATO.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul rus de Externe a declarat marți că Rusia va respecta plafoanele de arme nucleare stabilite în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că țara își suspendă participarea la acesta.

Ministerul a mai spus, într-o declarație publicată pe site-ul său, că decizia de suspendare a participării la tratat este „reversibilă”, la doar câteva ore după anunțul lui Putin, scrie CNN.

În același timp, pentru a menține un grad suficient de predictibilitate și stabilitate în sfera rachetelor nucleare, Rusia intenționează să adere la o abordare responsabilă și va continua să respecte cu strictețe restricțiile cantitative privind armele strategice ofensive stipulate de aceasta în cadrul ciclului de viață al Tratatului”, potrivit ministerului.

În plus, partea rusă va continua să participe la schimbul de notificări cu partea americană cu privire la lansările de ICBM și SLBM pe baza acordului relevant dintre URSS și SUA din 1988″, a precizat acesta.

Tratatul limitează numărul de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală pe care le pot deține atât SUA, cât și Rusia. Acesta a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți vor trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.

Conform tratatului, atât SUA, cât și Rusia au voie să efectueze inspecții ale amplasamentelor de arme ale celeilalte părți, deși inspecțiile au fost oprite din 2020 din cauza pandemiei COVID-19.