• Iranul ar fi obținut o substanță interzisă prin acordurile nucleare din 2015
  • Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear în 2018
  • Franța, Marea Britanie și Germania s-au arătat îngrijorate

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că regimul de la Teheran a început să producă uraniu metalic, una dintre substanțele interzise prin acordurile din 2015.

Florin Jipa, de la Monitorul Apărării și Securității, a vorbit despre însemnătatea pe care o are această decizie a Iranului.

„Este o probleme deoarece uraniul metalic este folosit pentru producerea armelor nuclare şi nu se justifică în procesul civil de producţie, ceea înseamnă intenţiile serioase ale Iranului de a produce arme nucleare. Iraniul are uraniu metalic îmbunătăţit la 20%, iar acesta trebuie să fie îmbunătăţit la 90% pentru realizare unei arme nucleare. Dacă continuă pe acest drum, în scurt timp vor avea suficient uraniu pentru a face o armă nucleară. Iranul ar putea avea în viitor arme nucleare care ar putea atinge orice colţ al planetei.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

SUA au anunţat că sunt dispuse să înceapă discuţiile cu Iranul, dacă revin la acordul din 2015. Liderul suprem al Iranului a cerut Washingtonului să facă prima mişcare, astfel că în acest moment sunt în impas negocierile”.

Coreea de Nord are arme nucleare, însă s-a limitat doar la ameninţări, însă există diferenţe între cele două ţări.

„Iranul este un altfel de stat, nu este nici Coreea de Nord, un stat condus de lideri religioşi care sprijină grupări teroriste. Liderii au ameninţat de mai multe ori statele occidentale. Europa ar sta sub acest pericol continuu al rachetelor. Tocmai din această cauză, Iranul este mult mai periculos decât Coreea de Nord”, a mai spus Florin Jipa.