• Iran ar putea iniţia activităţi pentru a produce arme atomice dacă nu sunt anulate sancţiunile internaţionale
  • Iranul nu are un program nuclear militar în acest moment
  • Ayatollahul Ali Khamenei a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile impuse Iranului

Iranul nu are un program nuclear militar în acest moment, dar ar putea iniţia activităţi pentru a produce arme atomice dacă nu sunt anulate sancţiunile internaţionale, avertizează Mahmoud Alavi, ministrul iranian al Informaţiilor.

„Programul nostru nuclear este paşnic, iar fatwa (decretul islamic -n.red.) emis de liderul suprem a interzis armele nucleare, dar, dacă împing Iranul în această direcţie, atunci nu ar mai fi vina Iranului, ci a celor care au împins ţara în această direcţie”, a declarat Mahmoud Alavi, conform Televiziunii publice iraniene, citată de agenţia Associated Press.

Declaraţiile ministrului iranian al Informaţiilor reprezintă o ocazie rară în care Administraţia de la Teheran semnalează că ar putea iniţia un program nuclear militar. Iranul insistă că actualul program atomic este strict civil.

Recomandări

CINE A SABOTAT ISRAELUL?
EMINEM ÎL INTRODUCE PE OBAMA
GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA
PÂNĂ LA SFÂRȘIT

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a emis în anii 1990 un decret islamic (fatwa) prin care a interzis posibilitatea deţinerii de arme nucleare de către Iran.

Duminică, ayatollahul Ali Khamenei a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile impuse Iranului. Liderul suprem a afirmat că Teheranul a luat „decizia finală şi ireversibilă” de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile. Însă preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că sancţiunile vor fi eliminate doar dacă Iranul va reveni la respectarea în totalitate a Acordului atomic. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite vor să revină în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

„Vom folosi acest acord ca platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic şi la activităţile destabilizatoare ale Iranului. Ţinând cont de aceste lucruri, suntem încă departe de obiective”, a explicat recent Antony Blinken, noul secretar de Stat american.