Ce lasă în urmă Donald Trump. Activitatea președintelui în funcție, la bilanț

Admirat, contestat, dar niciodată ignorat. Donald Trump a fost cu siguranță o pată de culoare în istoria președinției americane. La final de mandat, observăm câteva reușite istorice, dar și rateuri care l-au costat victoria la alegerile de acum.

Întâlnirile lui Trump

Trump a avut o serie de întâlniri istorice, cu Putin în 2018 și de trei ori cu Kim Jong Un. A mers chiar în zona demilitarizată, și a devenit primul preşedinte american care pune piciorul pe pământ nord-coreean.

Pe final de mandat, Trump a intermediat o pace istorică între Israel și Emiratele Arabe Unite.

Donald Trump, măsuri haotice

America comes first” nu a fost doar un slogan.

Trump a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul, acordul pentru climă de la Paris, Pactul ONU pentru gestionarea imigranților și refugiaților, tratatul „Cer deschis” și a notificat Organizația Mondială a Sănătății că o va părăsi la anul.

Un telefon cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski era să-l coste postul pe Trump. A fost supus procedurii de demitere – impeachment – pentru că a „șantajat” un guvern străin să înceapă urmărirea penală împotriva fiului lui Joe Biden, angajat al unei companii energetice americane din Ucraina. Trump a fost achitat.

Trump, acuzat de rasism

Începutul mandatului lui Trump a fost marcat de ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016. Raportul prezentat de procurorul special Robert Muller după doi ani spunea că nu există dovezi. Russiagate i-a oferit lui Trump pretextul de a-l concedia pe directorul FBI.

Trump a venit la putere cu politici puternice împotriva imigrației și a semnat un ordin pentru interzicerea cetățenilor unor țări musulmane în SUA. S-a lăudat că va construi un mare zid la granița cu Mexicul, dar nu a făcut asta. Sfârșitul de mandat e marcat de moartea lui George Floyd și protestele Black Lives Matter, organizație care acuză politicile rasiste ale președintelui american.

Criza COVID-19, l-a costat următorul mandat

Trump e acuzat că a tratat superficial pandemia – asta l-ar fi costat chiar alegerile. Statele Unite au cele mai multe cazuri, 10 milioane de infectați. La început, Trump a promis că virusul va trece cu venirea căldurii, apoi s-a certat cu experții epidemiologi și OMS. A promis vaccinul până în alegeri, dar acesta nu a venit.

Exit mobile version