• Declarațiile făcute în această săptămână de președintele belarus Alexander Lukașenko au reaprins temerile că armata sa s-ar putea alătura forțelor rusești în războiul împotriva Ucrainei.
  • Zelenski i-a asigurat marți pe liderii G7 că nu intenționează să întreprindă acțiuni militare împotriva Belarusului.
  • Lukașenko a susținut public atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Declarațiile făcute în această săptămână de președintele belarus Alexander Lukașenko au reaprins temerile că armata sa s-ar putea alătura forțelor rusești în războiul Moscovei împotriva Ucrainei, dar liderul autoritar pare reticent în a-și împrumuta trupele la acest efort, în ciuda presiunilor percepute din partea Moscovei.

Rusia a folosit deja Belarusul, aliatul său de lungă durată și dependent, ca punct de pregătire pentru a trimite trupe și rachete în Ucraina. Analiștii spun că, dacă armata mică și lipsită de experiență a Belarusului se implică, trupele suplimentare ar putea ajuta Moscova să taie unele coridoare de transport cheie, dar probabil că nu ar spori semnificativ capacitățile președintelui rus Vladimir Putin pe câmpul de luptă.

Armata belarusă este slabă și demotivată și nu este dispusă să lupte cu Ucraina, ceea ce înseamnă că Lukașenko va încerca să îi ofere lui Putin orice altceva decât soldați belaruși, a declarat marți analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov pentru The Associated Press. Lukașenko îi transmite lui Putin: Voi ajuta, dar nu voi lupta.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Lukașenko a anunțat luni că el și Putin au convenit să creeze o grupare regională comună de trupe și că câteva mii de soldați ruși vor fi staționați în Belarus. Lukașenko nu a oferit detalii despre locul în care vor fi desfășurate trupele, iar motivele Rusiei nu au fost imediat clare, deși remarcile vin în contextul în care Moscova se străduiește să refacă trupele pierdute pe câmpul de luptă.

Lukașenko a mai spus că Kievul plănuiește să atace Belarusul – și a avertizat Ucraina să nu atace nici măcar un metru din teritoriul nostru cu mâinile lor murdare. Ministrul său al apărării, Viktor Khrenin, a avertizat, de asemenea, Ucraina să nu provoace Belarusul, spunând: Nu vrem să ne luptăm și subliniind, totuși, o zi mai târziu, că forța comună este pentru apărare.