• Realitatea războiului nuclear devine mult prea prezentă atunci când se discută despre acțiunile lui Putin.
  • Cum ar fi dacă omenirea ar decide să detoneze toate bombele nucleare de pe Pământ deodată?”
  • Începând cu 2019, pe planeta Pământ există 15.000 de arme nucleare.

Vladimir Putin a sporit din nou temerile lumii cu privire la un război nuclear, declarând că intenționează să suspende participarea Rusiei la noul tratat START, ultimul pact nuclear rămas între SUA și Rusia.

Pactul a fost semnat pentru prima dată în 2010 între Barack Obama și Dmitri Medvedev și, în esență, înseamnă că ambele țări sunt de acord cu inspecții la fața locului ale armelor lor nucleare pentru a se asigura că acestea respectă regulile. În timpul discursului său privind starea națiunii de marți, Putin a declarat că Rusia va începe din nou să efectueze teste nucleare, dar numai dacă Statele Unite vor face acest lucru mai întâi.

Vorbind pentru Newsweek, fostul diplomat rus Boris Bondarev a declarat: Astăzi Putin joacă la cacialma și știm că a jucat la cacialma în privința amenințărilor nucleare. Ucrainenii și-au recuperat unele părți din teritoriu și nu a existat nicio ripostă nucleară. Dacă vă este teamă că Putin va folosi arme nucleare, atunci deja ați pierdut războiul împotriva lui și el câștigă”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Realitatea războiului nuclear devine mult prea prezentă atunci când se discută despre acțiunile lui Putin. Având în vedere acest lucru, ați stat vreodată într-o zi și v-ați gândit: Cum ar fi dacă omenirea ar decide să detoneze toate bombele nucleare de pe Pământ deodată?”

Bineînțeles că nu ați făcut-o. Ar fi un lucru absolut nebunesc pe care planeta l-ar face. Dar ce s-ar întâmpla în cazul extrem de improbabil în care toate bombele nucleare ar exploda în același timp?

Un videoclip colorat și complet captivant de opt minute a fost deja vizionat de peste 27 de milioane de ori pe YouTube. Dacă nu aveți opt minute la dispoziție, permiteți-ne să vă prezentăm pe scurt câteva dintre punctele cheie sfâșietoare pe care le evidențiază.

Începând cu 2019, pe planeta Pământ există 15.000 de arme nucleare. Ar fi nevoie de doar trei focoase nucleare pentru a distruge unul dintre cele 4.500 de orașe de pe Pământ, ceea ce înseamnă 13.500 de bombe în total, din care ar mai rămâne 1.500.

15.000 de focoase reprezintă echivalentul a 3 miliarde de tone de TNT și de 15 ori mai multă energie decât cea a vulcanului Krakatoa, cea mai puternică erupție vulcanică din toate timpurile. Când ar exploda, ar crea o minge de foc cu diametrul de 50 km și ar crea un val de explozie care ar șterge totul pe o rază de 3.000 km. Explozia ar fi fost auzită în întreaga lume, iar unda de presiune ar fi circulat în jurul lumii pentru următoarele săptămâni.

Norul ciupercă ar ajunge la marginile atmosferei terestre și ar fi aproape de spațiu. Dacă ar fi detonat în pădurea amazoniană din America de Sud, ar crea un incendiu care ar arde aproape întregul continent. Radiațiile ar ucide totul în raza exploziei, iar împrejurimile pe o rază de sute de kilometri ar fi nelocuibile. Pădurea tropicală amazoniană ar fi complet distrusă, iar mediul înconjurător din întreaga lume ar fi foarte radioactiv și ar distruge complet omenirea.

Din păcate, acesta nu este nici măcar cel mai rău scenariu pe care îl propune videoclipul. Dacă oamenii ar extrage fiecare bucățică de uraniu de pe planetă și ar crea cât mai multe bombe, ar fi o catastrofă.

Se crede că există 35 de milioane de tone de uraniu pe Pământ, ceea ce este suficient pentru a crea echivalentul a 10 miliarde de bombe Hiroshima.
Dacă ar fi detonată în pădurea amazoniană, jumătate din America de Sud ar putea vedea explozia. Ar crea un crater cu diametrul de 100 km, iar resturile ar fi aruncate atât de departe încât o parte din ele ar ajunge în spațiu.

Ar ucide majoritatea animalelor mari și ar provoca furtuni de foc pe întreaga planetă, iar cutremurele, mai puternice decât orice altceva înregistrat vreodată, ar decima orașele. Norul de cenușă pe care l-ar crea ar învălui planeta și ar împiedica lumina Soarelui să ajungă la suprafață, creând o iarnă globală care ar duce la scăderea temperaturilor sub zero grade timp de zeci de ani.

Toate formele de viață de pe Pământ ar dispărea. Chiar și Stația Spațială Internațională ar fi distrusă datorită resturilor. Ai putea supraviețui dacă te-ai afla sub pământ sau sub apă, dar numai atât timp cât îți ajung proviziile. Ar fi nevoie de milioane de ani pentru ca orice formă de viață să reapară pe planetă.