Ce se întâmplă cu marile festivaluri din România în 2021. Anunțul făcut de Raed Arafat

Ce se întâmplă cu marile festivaluri din România în 2021. Anunțul făcut de Raed Arafat Mediafax Foto
  • Raed Arafat a declarat că „sunt două, trei sau patru festivaluri care încă nu ştim dacă vor putea să se ţină“
  • Șeful DSU: „Probabil că nu vom putea să permitem un număr mai mare decât 100 sau 150 de persoane să desfăşoare o activitate împreună“
  • Organizatorii festivalurilor Neversea şi Untold au anunţat organizarea evenimentelor în această vară, în iulie, respectiv luna august

Dacă sperai că anul acesta te vei bucura de festivalurile la care obișnuiai să mergi înainte ca pandemia să îți schimbe viața, anunțul făcut de Raed Arafat s-ar putea să te dezamăgească. Șeful DSU spune că marile festivaluri s-ar putea să nu se țină, deoarece nu va fi permis un număr de zeci de mii sau sute de mii de oameni.

„Sunt două, trei sau patru festivaluri“ care nu se știe dacă se vor putea ține anul acesta, te anunță Raed Arafat, în contextul în care unii organizatori de festivaluri au început să anunțe vânzarea biletelor pentru evenimentele din acest an, deși autoritățile nu știu care va fi evoluția situației epidemiologice până la vară.

S-a supărat pe mine cineva că am zis, atenţie că nu e sigur că veţi putea organiza concerte cu zeci de mii de oameni şi imediat a ieşit unul să comenteze de la Cluj că Arafat nu se pricepe la industrie, mă pricep mai mult la medicină, aşa este, e adevărat. Au început să anunţe de vânzare de bilete, noi nici nu ştim cum o să fie la vară şi o să ajungem la faza în care din nou o să iasă discuţii, scandal, cine îi despăgubeşte pe cei care au cumpărat biletele, cine o să facă asta…(…) Ei trebuie să anunţe oamenii că e pe riscul lor“, a spus Read Arafat la Antena 3.

Șeful DSU spune că numărul de cazuri de coronavirus poate să crească până la vară, iar „nimeni nu poate să dea un răspuns concret acum şi răspunsul o să fie cum evoluăm“: „Noi nu ştim cum evoluăm, s-ar putea să ne trezim cu o creştere şi cu un vârf nou, nu ştie nimeni. Riscul se asumă. Noi trebuia să fim corecţi şi să spunem atenţie şi asta este. (…) La festivaluri mari dacă vinzi 10, 20, 50, 100 de mii de bilete şi ne trezim că nu putem să organizăm festivalul cu 300 de mii de oameni în câteva zile“.

Cine decide să organizeze festivalurile trebuie să își asume și că acestea nu se vor putea desfășura: „Nimeni nu poate să garanteze că astfel de festival poate să aibă…eu sper, dar nici măcar procente nu putem să dăm. Dacă întrebaţi colegii de la INSP, colegii de oriunde despre aşa ceva o să spună că e prea devreme, nu pot să vă spun nimic. Cine decide îşi asumă acest lucru, nu ai cum să îmi noi o facem şi apoi să începem să ne certăm cu o lună înainte că voi de ce nu ne lăsaţi. Sunt două, trei, patru festivaluri care se fac pe an, care la acest moment încă nu ştim dacă vor putea să se ţină, nu pentru că avem ceva cu festivalurile, dar pentru că este probabil că nu vom putea să permite un număr mai mare decât 100 de oameni sau 150 sau 50 să desfăşoare o activitate împreună. Asta e problema“.

Reacția lui Edy Chereji, directorul de comunicare al festivalurilor Neversea şi Untold

„Am fost tot timpul un partener al autorităţilor,  am respectat şi am îndrumat oamenii să respecte toate măsurile în toată această perioadă. Am fost şi suntem de bună credinţă! Dar în acelaşi timp nici nu mi se pare normal ca dumnealui să nu arate nici un interes în exerciţiul de a gândi un plan de măsuri care să ne permită repornirea în vara acestui an! Măcar să încercăm acest exerciţiu! Suntem în aceeaşi situaţie de 11 luni! Nu avem voie să ne desfăşurăm activitatea, dar şi mai trist chiar nu există nici o evoluţie în găsirea unor soluţii pentru restartarea sectorului cultural?!?“, a scris Edy Chereji pe pagina lui de Facebook.