• Preşedinte Centrului Prevenire a Conflictelor & Early Warning, Iulian Chifu, a vorbit sâmbătă la Aleph News pe tema evacuărilor din Afganistan.
  • El menționează că până și președintele României, Klaus Iohannis, i-a rugat pe români să părăsească Afganistanul.

Iulian Chifu a spus că statul face deja demersurile „de a sprijini cetățenii [români], chiar cei aflați peste hotare, cu atât mai mult în zone din acestea de confict”.

„Este un lucru foarte important, ține încă o dată de responsabilitatea statului român și, cum afirmă ministrul de Externe, este și o responsabilitate și o contribuție majoră a serviciilor de informații pentru că extragerea românilor care nu erau în aeroport este cu atât mai dificilă”, a subliniat el.

Întrebat ce riscuri pot pune presiune pe evacuarea cetățenilor români din Afganistan, expertul în prevenirea conflictelor a menționat că există anumite „categorii distincte”. „Acești români sunt în aceea companie de securitate, sunt angajați ai ONU, cel care încă este acolo, sunt și lucrează sau au lucrat la delegația Comisiei Europene, toți aceștia sunt în anumite zone relativ sigure [și] sunt la distanță de aeroport.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Talibanii verifică fiecare mașină care trece, au propriile lor liste, vânează afganii care vor să fugă și în egală masură trebuie să intre în aeroport, un aeroport care este înconjurat de cetățeni civili care își doresc să plece”, susține Chifu.

Șeful Centrului de Prevenire a Conflictelor a ținut să precizeze că „aeroportul este oricând în bătaia rachetelor afgane, chiar și cele de umăr. Dacă talibanii își doresc să lovească aeroportul sau să lovească aeronavele care decolează și aterizează o pot face.”

Cu toate acestea el este încrezător în faptul că talibanii nu vor lua asemenea măsuri radicale, nu cel puțin înainte de 31 august, data limită stabilită de către președintele Statelor Unite ale Amercii, Joe Biden, pentru evacuarea totală a civililor și trupelor armate din respectiva țară.

Următoarea întrebare a vizat caracteristicile evacuării celor 15 cetățeni români și dacă operațiunea de evacuare a fost efectuată prea târziu. Chifu crede că evacuarea a fost făcută la timpul exact și că avionul militar românesc a sosit destul de rapid înapoi în țară.

„În primul caz am avut doar un român care a putut fi extras pentru că extragerea românilor se referă strict la cei care sunt în aeroportul Kabul. Aeronava a stat în apropiere la Islamabad, deci ca să poată să facă acest zbor foarte rapid, să aterizeze, să îmbarce și să plece cât mai repede pentru a evita sau a limita la maximum amenințările de securitate la adresa aeronavei, a cetațenilor români care sunt transportați, a echipajului”, a mai spus el.

Șeful Centrului de Prevenire a Conflictelor menționează faptul că în spatele efectuării operațiunii de evacuare se află „un echipaj de forțe speciale care sunt la bord împreună cu aceea grupă consulară mobilă care asigură sprijinul pentru toți cetatenii români”.

O altă întrebare a vizat faptul dacă țările europene au colaborat în mod eficient pentru evacuarea cetățenilor români, și a altor cetățeni europeni din Afganistan. Românii au putut să fie evacuați și cu alte aeronave a altor state, astfel că și forțele armate ale României au evacuat alți cetățeni de origini europene, a precizat el.

„Există o colaborare foarte importantă. Și cu siguranță există o colaborare foarte importantă cu forțele americane care sunt cele care apără în momentul de față aeroportul Kabul și în egală măsură asigură traficul, traficul aerian este coordonat de americani. Nici nu se poate ateriza sau pleca de la aeroport fără o asemenea acoperire, iar din câte știu pentru elicopterele pe care le-au utilizat unele state pentru a-și aduce resorsitanții. Din alte zone acoperirea aeriană a fost asigurată tot de trupele americane, deci colaborarea sigur există”, a spus el.

Despre românul care nu a reușit să ajungă la aeroportul din Kabul, Chifu a spus că acesta „este în momentul de față subiectul planului de evacuare al ONU, el lucrează la ONU”.

Acesta este împreună „cu alte persoane care lucrau” la o misiune ONU și „poate să fie evacuat fie prin acest plan de evacuare al ONU, fie România sau un alt stat poate să îl extragă în momentul în care există o posibilitate”.

Iulian Chifu crede că eventual se va forma „un convoi [ONU] care să meargă până acolo sau un elicopter dacă poate să ajungă în zona în care este. El nu este abandonat în niciun caz, este într-o misiune internatională ONU și are la dispoziție multiple variante prin care, sperăm noi, una dintre ele se va aplica cât de curând”.