Ce se întâmplă după ce migranții trec granița americană în căutare de azil?

FILE PHOTO: A migrant, part of a caravan of thousands traveling from Central America en route to the United States, holds a U.S. flag as the group of migrants negotiate with Mexican policemen during their gathering near the El Chaparral port of entry of border crossing between Mexico and the United States in Tijuana, Mexico November 22, 2018. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Azilul este o formă de protecție pentru a rămâne în mod legal pe teritoriul Statelor Unite. Un migrant poate îl solicita în Statele Unite dacă se află fizic în țară sau la un port de intrare la Serviciul vamal și de protecție a frontierelor.

Odată ce migrantul trece granița, procesul este lung și complicat și poate dura în medie aproape cinci ani pentru a fi finalizat. Toți solicitanții de azil, precum și orice membri ai familiei care așteaptă să li se alăture, sunt lăsați într-un limbo juridic în timp ce dosarele lor sunt în așteptare.

Imigranții care reintră ilegal în SUA după un ordin de îndepărtare anterior și non-cetățenii condamnați pentru anumite infracțiuni sunt supuși unui proces diferit de expulzare accelerată, numit reinstaurare a îndepărtării. Pentru a-i proteja pe solicitanții de azil de deportare înainte de a-și depune cererea, aceștia au un interviu de teamă rezonabilă cu un ofițer de azil pentru a demonstra că există o posibilitate rezonabilă de a fi torturați în țara de îndepărtare sau de a fi persecutați din motive de rasă, religie, naționalitate, opinie politică sau apartenență la o anumită țară sau grup social.

În cadrul noului sistem, unele cazuri de azil sunt atribuite unor funcționari federali în loc să treacă prin sistemul judiciar, adică prin judecătorul de azil, pentru a accelera procesul de solicitare:

Exit mobile version