- În închisoarea Mulanje din Malawi, în sud-estul Africii, unii dintre deținuți se trezesc dis-de-dimineață pentru a pregăti mâncarea pentru aproape 200 de colegi
- Pentru a pregăti mâncarea, se foloseau lemne pentru producerea de energie, ceea ce făcea ca gătitul să dureze chiar și 5 ore
- Deținuții au găsit o alternativă pentru lemn și anume, materia organică care include și fecalele umane
În închisoarea din statul african Malawi, deținuții au instalat un sistem de biogaz care transformă materia primă, inclusiv fecalele umane, în energie, alimentând sobele din bucătărie, transmite BBC.com.
Odată cu noul sistem de a produce energie, viața deținuților s-a îmbunătățit. Acum, au scăpat de sarcina obositoare de a tăia lemne pentru foc, în timp ce rețeaua de canalizare nu se mai înfundă atât de frecvent.
„Sistemul este unul foarte curat, eficient și fără miros de canalizare”, povestește prizonierul Chimombo.
Instructaj pentru gardieni și deținuți
Pentru a se asigura că sistemul de biogaz este gestionat corespunzător și întreținut, 8 gardieni și 6 prizonieri au fost instruiți înainte ca închisoarea să-l primească oficial.
Oficialii închisorii spun că de la instalarea sistemului de biogaz, s-a redus consumul de lemne pentru foc la aproape jumătate, de la 60 de metri cubi pe lună la aproximativ 29 de metri cubi.
S-au economisit în medie 400 de dolari în fiecare lună la facturi
Până în prezent, sistemul de biogaz nu este încă la capacitate maximă, deoarece a fost instalat în decembrie 2020, când închisoarea reducea numărul deținuților în conformitate cu măsurile impuse în pandemie.
La capacitate maximă, digestorul ar putea prelucra 230 de metri cubi de materii fecale pe zi. Oficialii închisorii speră că odată cu trecerea timpului, digestorul va contribui la reducerea cheltuielilor cu electricitatea și lemnul de foc cu până la 80%.
Malawi, țara cu una dintre cele mai mari rate de defrișare din Africa
Malawi este una dintre cele mai dens populate țări din Africa și 97% din populația țării depinde de materii prime pentru energie și, în special, de lemn.
Drept urmare, țara are una dintre cele mai mari rate de defrișare din Africa Subsahariană.
Acoperirea totală a pădurilor din Malawi a scăzut de la 3,5 milioane de hectare de pădure naturală în 1990 la 2,24 milioane de hectare în 2020.
Pădurile țării au fost foarte afectate, scăzând cu 60% de la 1,7 milioane la 700.000 de hectare. Pe lângă cererea de lemn de foc, extinderea terenurilor cultivate a pus mai multă presiune asupra pădurilor.