- Vaccinul Oxford-AstraZeneca are o eficiență de 70-90%, în funcție de doză
- Cea mai mare eficiență – când s-a dat jumătate de doză apoi o doză întreagă
- Vaccinul Oxford este mai ieftin și poate fi ținut în frigider
Anunțul dimineții vine din Marea Britanie. Vaccinul Oxford-AstraZeneca are o eficiență medie de 70%, potrivit rezultatelor studiilor făcute pe 2.000 oameni.
Serul făcut de universitatea britanică are un mare avantaj în fața concurenței – poate fi ținut doar în frigider. Nu trebuie un congelator ca în cazul Moderna, sau o cutie specială de transport ca în cazul Pfizer.
În plus, este și mult mai ieftin, 3-4 dolari per doză, o zecime din prețul concurenței – deci ideal pentru țările mai sărace.
În cazul voluntarilor care au primit întâi jumătate de doză și apoi o doză întreagă o lună mai târziu, eficiența a crescut la 90%.
Cei 8.900 de oameni din al doilea lot au primit o doză de vaccin, ca apoi, la o lună distanță, să mai primească una. Eficacitatea în acest caz a fost de 62%.
Nu este clar deocamdată de unde vine diferența. Este mai puțin decât în cazul serurilor americane, care au o eficiență de 95%
Uniunea Europeană a cerut firmelor producătoare de vaccin eficacitate de 50%.
În cazul gripei, eficacitatea este de 70-80%, iar pentru copii, de 25-30%.
Andrew Pollard, cercetător șef, Universitatea Oxford: „Rezultatele pe care le vedem astăzi sunt din faza trei a studiului clinic. Per total avem 70% eficiență, la fel ca în cazul vaccinurilor pentru gripă într-un an bun”
Adrian Hill, directorul Institutului Jenner, Universitatea Oxford: „Suntem foarte mulțumiți de acest rezultat pentru că asta înseamnă că putem merge înainte și să solicităm autorizație de urgență pentru a putea scoate vaccinul pentru a fi folosit la scară largă”
Medicul Adrian Marinescu spune că imunizarea împotriva Covid este din ce în ce mai aproape. Mai ales că multe companii au ajuns în faza a treia de testare la un procent foarte bun.
Adrian Marinescu, medic infecționist „Spitalul Matei Balș”: „Știm bine că erau 3 companii implicate în producerea vaccinului, AstraZeneca era ultima dintre cele 3 care nu prezentase aceste date. Lucrurile sunt totuși similare dacă ne uităm la cele 3 companii – asta cred că este important, și e bine că nu vom avea monopol, și că vor fi 3 variante de vaccin. Asta înseamnă în plan practic și că vom putea să vaccinăm mai rapid populația, vorbind în general – bineînțeles, pe noi ne interesează România. Deci sunt date de eficiență și date de siguranță care sunt, practic, similare cu cele prezentate de celelalte 2 companii”
În Marea Britanie sunt gata deja 4 milioane de doze ale vaccinului Oxford. Mai este nevoie de aprobare de la autorități. Guvernul lui Boris Johnson a pregătit deja o vastă campanie de vaccinare, mai mare decât imunizările anuale pentru gripă.
Marea Britanie este țara cu cele mai multe decese de Covid-19 din Europa – peste 55.000